Пенсионерите, получили по-малка пенсия през януари, отколкото през декември, ще бъдат компенсирани през февруари, заяви финансовият министър Асен Василев пред БНР.

"Не е политическа грешка, това е намерението на правителството", заяви той.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход.

"Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", обясни Василев.

Проекторамката на бюджета за 2022 година е готова и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства и социалните партньори.

"Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година".

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционното споразумение, че това ще стане след консултации.