Нужна е година след счупването, за да може да заздравее организмът. Пироните са част от нашето лечение, не винаги имплантът е достатъчен. Понякога се налага да останат завинаги в тялото и тогава винаги има усещане, че има нещо в тялото, което пречи. Що се отнася до политиката, за да има резултати, и там срокът трябва да бъде поне една година, за да има резултати. Така метафорично описа и ситуацията в политическата коалиция проф. Асен Балтов пред "Нова нюз". Той изтъкна, че в политиката важен е компромисът.

Преди два месеца той се отказа да бъде депутат. Един от най-известните травматолози у нас, проф. Асен Балтов предпочете пациентите пред политиката. Той отговаря на въпросите колко време е необходимо, за да се излекуват фрактурите на политическото доверие. И колко време продължава рехабилитацията и обездвижването след тежко счупване.

След 10 месеца и рекорд по продължителност в управлението на служебни кабинети, редовното правителство, оглавено от Николай Денков, встъпи в длъжност. Доверието между двете най-големи парламентарни групи все още липсва, но за сметка на това декларациите за необходимостта от съединение в името на постигането на общите национални цели са налице. За проф. Асен Балтов парламентарните скандали са вече минало. Малко след изборите той се отказа от депутатското си място и се върна там, където се чувства най-добре – в института за спешна медицинска помощ „Пирогов”. Но може ли да се направи аналогия между фрактурите в човешкото тяло и счупеното доверие между политиците. И как едно от светилата в травматологията обяснява дали девет месеца стигат, за да може след тежко счупване, човек да заработи на бързи обороти така, както преди.

Асен Балтов отново е в стария си кабинет, на осмия етаж в клиниката по травматология. Там, откъдето се грижеше за своите пациенти преди да оглави „Пирогов”.