Независимият кандидат Николай Димитров, който е кмет на Несебър три мандата, печели четвърти от раз, макар че е в ареста.

В началото на седмицата той беше задържан за търговия с гласове. Според предварителните данни от днешните избори той запазва кметския си стол с 64,5% от гласовете.

Освен Димитров преди дни бяха задържани и кандидатите за общинари Георги Георгиев, Петър Тодоров и Константин Лефтеров, както и Атанас Япаджиев – кандидат за кмет на “Свети Влас”. Съдът освободи Лефтеров, останалите трима остават в килия.

 Според прокуратурата Николай Димитров и четиримата е трябвало срещу 70 000 лева да купят гласове на избиратели, за да си осигурят мандат за следващите четири години. От обвинението казаха, че ръководител на престъпната група е Димитров.
 
Той и съучастниците му били направили пирамидална структура – 10 000 лева дали на организатор, който трябвало да осигури четирима отговорници, които да получат по 5000 лева и постове в общинската администрация. Те пък щели да броят по 100 лева на глас, казаха от прокуратурата. От обвинението допълниха, че при 19-те обиска били намерени списъци с избирател

„Ромските гласове в цялата община Несебър са не повече от 1200. Аз винаги печеля изборите с над 3000 гласа. Защо ми е да купувам гласове”, обяви пред съда градоначалникът на Несебър Николай Димитров, който е обвиняем като лидер на организирана престъпна група.

Според Димитров няма логика той да купува гласове на роми, които и без това работят в общинската фирма за сметопочистване. Освен това броят на гласовете им не можел да повлияе на резултата.

По предварителни данни, малко след приключването на изборния ден в Поморие също има избран кмет и това отново е Иван Алексиев.