Здравният министър обвинява директора на „Пирогов” за лошо финансово състояние на болницата. А директорът обвинява министъра в обида и уронване авторитета на лечебното заведение. И двете страни не се притесняват, а напротив, настояват за прокурорски и финансови проверки, а може би ще има и съдебно дело. 

„Без да съм финансист, аз чета всичко това като една абсолютно ненужна полемика, която се политизира излишно, защото никой директор на „Пирогов” не си е тръгнал оттам без протест и без скандал”, коментира адвокат Мария Петрова, един от малкото специалисти по медицинско право у нас.

По думите ѝ доклади трябва да има, стига те да бъдат докарвани до своя край. „Почти всеки път, когато се сменя ръководството на някоя болница, това става след доклад. Интересно е защо например при доклада за „Майчин дом” министърът не реагира по същия начин”, посочи още адвоактът.

Тя посочи, че министърът като принципал на всяка една държавна болница може в момента, в който има съмнения, че тя не се управлява достататъчно добре, без някой да го приема твърде лично или като уронване на престижа, да смени ръководството. „В това аз не виждам никакъв проблем”, добави Петрова за Нова. 

Тя е категорична, че всеки може да потърси правата си в съда, но не вижда защо проблемът се политизира и персонализира. Според нея „Пирогов” е „апетитна хапка” за хората с политически и финансови интереси в сферата на здравеопазването.