Кметът Здравко Димитров и вицето му по екология Анести Тимчев твърдят, че допълнителните 3,8 млн. лева, които Община Пловдив трябва да внесе в РИОСВ за отчисленията, не са загубени.

„Некоректно бяха дадени сроковете. Не оправдавам никого, но имаше много празници в тези 14 дни, които бяха дадени преди Коледа и се получи неприятна ситуация.  Не са загубени тези пари, разликата е дали да ги внесем сега, или в края на периода. И на мен не ми е приятно, защото можехме да работим с тези пари. Ако има виновни, които са знаели за  това и не са спазили срока, ще вземе съответните мерки”, заяви кметът Здравко Димитров.

Припомняме, че заради проспан срок от отдел „Екология”, сега Общината ще трябва да плати 7,7 млн. лева за отчисления към РИОСВ за депониране на отпадъците. Директорът Вяра Колева не бе спазила сроковете и пуснала със 7 дни по-късно исканата документация към екоинспекцията. Те от своя страна са отказали намаление с 50%  на отчисленията за депониран отпадък. Поради това и цялата план сметка на Община Пловдив бе преработена и е с 3,8 млн. лева по-висока.

Скандално! Община Пловдив губи 3,8 млн. лева заради проспан срок по празниците от шефката на ЕкологиятаРИОСВ не уважи искането за намаляването с 50% за таксите за отчисленията за отпадъци на градските власти

Зам.-кметът Анести Тимчев също настояваше, че парите не са загубени, а просто има разлика във времето когато ще се внесат. Все пак обаче каза, че тези средства са могли да бъдат спестени от бюджета на града.

„ След като подадохме документите към 30 ноември, от РИОСВ  за това намаление, а те ни дадоха формален отговор, че искат копие от тези документи, въпреки че съществуват електронно. Момичетата са съвестни( б.а. служителите в отдел „Екология”), не са го направили нарочно или от недоглеждане, имали са предвид коледните празници и са сложили удължаване на срока, като ги внасят с 4 дни закъснение(б.а. предишният отговор бе, че има разлика от 7 дни – вместо 4 януари – 11 януари), а от РИОСВ ни отказват, макар искането да е формално.  Ние не сме съгласни, като внесохме жалба в МОСВ, като очакваме отговор след 4-5 дни”, каза Тимчев.

В отговора на РИОСВ обаче се казва, че не са искали копия, а  доказателства и допълнителна информация за количествата на отпадъчните материали по кодове, какви са количествата на депонираните отпадъци, какво е количеството на отпадъците, минали през предварително третиране и други, а също и договори от общото събрание на общините.

Според Тимчев въпросните 7,7 млн. лева за 160 000 тона отпадък, който ще депонира Общината в Шишманци и Цалапица, при всички положения са дължими, а разликата е дали да се внесат сега половината, а на края на годината другата половина.След това обаче направи едно уточнение.

„Законодателят дава възможност, ако смяташ, че ще се справиш с депонирането, да преведеш половината пари, но това не означава, че с другите 50% може да си правиш каквото си искаш. След като премине този период от 2022 година, до 2 години след това законодателят проверил това, а ти си изпълнил тези дейности, той ти казва – задръж си ги, но ако не си ги изпълнил, върни ми ги тези 50% с лихвите”, каза Тимчев.