Поскъпването на цената на тока и газа продължава да вдига цените и на плодовете и зеленчуците. В една от най-големите оранжерии в Южна България, която е в Куртово Конаре се отопляват на дърва и природен газ. В първия случай поскъпването е със 150%, а във втория с 400%, коментира собственика на оранжерията.

Очаква се първата реколта от краставици да бъде до няколко седмици, като производителят коментира, че продукцията ще се продава за около 5 лева на едро, което означава, че до крайният потребител ще достига за не по-малко от 6.50 – 7 лева.

„При нас не идва почти нищо и не ни остава печалба, ние само се разплащаме с различните фирми“, заяви Веселин Велев пред Нова телевизия.

Според него държавната помощ в момента е крайно недостатъчна.  При доматите също трябва да има повишение, като той прогнозира отново цена от 5 лева на едро.

Очаква се тази година да има поскъпване и на лютеницата. Според местни производители от Куртово Конаре, цената ще е минимум с около 1-1.50 повече, тъй като освен зеленчуците са поскъпнали и олиото, захарта, солата и дори бурканите и техните капачки.