Най-дългоочакваният проект на Пловдив  - пробивът „Модър-Царевец” по всичко личи, че ще бъде замразен за неопределено време, научи TrafficNews. В момента фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” работят по проекта, но все повече наближава времето, в което компанията ще трябва да спре работа. Причината не е нито при тях, нито в Общината , а във ВиК – Пловдив.  

Градските власти се надяваха връзката между „Южен” и „Западен” да завърши предсрочно в края на 2022 година, но винаги изтъкваха, че не всичко е техните ръце. Зависимостта бе от Водното дружество и техния проект през Европа, който е за смяната на Южния обходен колектор. Към днешна дата от ВиК нито имат проект, нито готовност да го стартират.

Досега от ВиК чакаха да се реши проблема с т.нар. Марковски канал, за да може да направят цялостното проектиране. В крайна сметка те получиха зелена светлина за канала, но фирмата изпълнител и ВиК тепърва ще внесат проекта си за разглеждане в експертна комисия. Най-оптимистичните срокове са, че проектът им може да получи строително разрешение през септември –октомври. В същото време „Драгиев и Ко” имат още два месеца работа по обекта, преди да станат зависими от ВиК. След този период от водното дружество трябва да прекарат колектора. С други думи в периода – май – септември почти сигурно няма да се работи по „Модър-Царевец”, и то в оптимистичния вариант.

Отново заради ВиК  - Пловдив ще бъде замразен друг ремонт – на Кукленско шосе. Там в момента от „Европейски пътища” работят в участъците, където няма смяна на водопроводи и канализация. Но съвсем скоро ще завършат тази част. От компанията били категорични, че не могат да продължат, докато не получат обещаните фитинги и тръби от ВиК. В същото време тяхната поръчка за доставка на материали бе отменена от ВАС и те трябва да подготвят нова процедура. Преди дни от водното дружество пуснаха малка поръчка за 70 000 лева за доставка на тръби, за да се решат поне текущите проблеми и аварии. Голямата обаче едва ли ще бъде завършена в близките месеци.

ВиК – Пловдив остава без доставка на тръби за големите ремонти и аварии след решение на ВАСПрекратяването на поръчката ще забави ремонта на Кукленско шосе, възможно е и други обекти да пострадат