Нова измама плъзна в мрежата. Десетки изгоряха по нов вид схема, в която е замесено и името на пловдивското университетско издателство "Паисий Хилендарски". 

Издателство, чието име се припокрива с това на Пловдивското университетско издателство, има интернет страница, от която могат да се поръчват учебници, помагала и друга научна литература. Издателството не работи с наложен платеж. Измамена гражданка, пожелала анонимност, платила поръчаните от нея помагала чрез банков превод, съобщава Дарик. По думите й, в продължение на над две седмици, тя не е получила нищо, с изключение на проформа фактура, пристигнала на електронната й поща.

Малко по-късно тя установила, че е измамена. Свързала се с Университетско издателство "Паисий Хилендарски", при което любезно й обяснили, че е поредната излъгана. Служителят допълнил, че седмично в издателството на ПУ „П. Хилендарски“ постъпват по 2-3 сигнала на измамени клиенти.

 

Оказало се, че фиктивното издателство не отговаря на посочените на сайта телефони. Дамата не получила отговор на запитванията си и на електронната им поща.   

От приложената проформа фактура се вижда, че са поръчани два екземпляра от книгата „Методики за изследване и функционална оценка на потребностите на децата и учениците“. Цената на един брой от четивото е 12 лв., но абсурдът е в това, че изданието ще бъде доставено електронно – при положение, че става дума за една и съща книга, а потърпевшата е била таксувана 24 лв. По думите й става дума за PDF файл, а някои нейни колеги вече са получавали заявките си. Според нея никъде във формуляра за поръчка не се посочва, че книгата ще бъде доставена по електронен път.  

Жената, подала сигнала, твърди, че това издателство не плаща авторски права, защото цената на подобна специализирана литература на книжния пазар често надхвърля и 100 лв. Тя каза, че ще изчака още два дни, когато изтича крайният срок за доставката (21 февруари), след което, ако не е удовлетворена, ще подаде сигнал в прокуратурата.