Общинските съвтетници ще гледат на втора поредна сесия предложението за създаването на общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус-Пловдив ЕООД“. На последната сесия изненадващо предложението не бе прието, тъй като не събра необходимия брой гласове. Самото предложение бе за учредяването на дружеството плюс апортиране на имот от 18 декара в Тракия за база на дружеството.

Тъй като за апорт на общински имот е необходимо квалифицирано мнозинство от 34 гласа, то не успя да ги събере. „За“ предложението гласуваха 29 общински съветници, което бе недостатъчно.

Предложението, което ще се гледа на сесията в четвъртък е същото, като на предишната сесия, което значи, че пак трябва квалифицирано мнозинство.

Фалстарт за „Екобус-Пловдив"! Не събра нужните гласовеСъздаването на общинското дружество за транспорт се отлага

Идеята на дружеството е да кандидатства по европейски програми за закупуването на собствени 20 електробуси, които да оперират по две линии. За целта е необходима инвестиция в размер на 21,6 млн. лв. без ДДС за превозните средства, зарядните станции и изграждане на депото.

Дружеството се очаква да бъде с капитал от 2,8 млн. лева, като от тях 2,7 млн. лева ще бъдат апорт на общински терен, където ще е базата му.

Той е с големина от 18 дка и се намира на ул. „Цар Симеон” точно жп гара „Тракия”.  Първоначално идеята бе за друг имот в района – до „Синия кос”, но градските власти са предпочели този вариант. Имотът е за транспортни дейности и няма да има нужда на промяна на предназначението му.

Останалите 100 000 лева ще бъдат от общинския бюджет и ще се за издръжката на дружеството.  В сумата е и заплатата на управителят на „Екобус Пловдив” – Илко Търпов, който бе утвърден с друго решение на местния парламент. Възнаграждението му ще бъде 2000 лева на месец, като той ще може да си гласува и бонус до 20% от годишна му заплата или до 4800 лева  годишно. Това обаче ще е възможно когато дружеството започне да изпълнява курсове и ако реализира печалба.

Първоначално седалището на фирмата ще бъде в бившия хотел на Ванко 1, където в момента е ОКТ и район „Източен”.