На 10 април на първа официална визита в Пловдив пристига новият посланик на Република Франция у нас – Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер. Той ще бъде придружаван от г-н Пиер Колио, Съветник по сътрудничеството и културни дейности и Директор на Френския институт в България и други официални лица от Френското посолство.

Поводът за официалното посещение е тържествена церемония по връчване на френското държавно отличие „Орден на Академичните палми“, което се присъжда с указ на френския президент Еманюел Макрон. 

Домакин на тържествената церемония е Медицински университет – Пловдив, в който френският език се изучава още от създаването на Медицинския факултет през 1945 г. Академичното ръководство приема с гордост и удоволствие да бъде домакин на събитието и счита това като заслужено признание за продължаване на традициите и  доброто сътрудничество с Университетската агенция на франкофонията AUF и с Алианс Франсез.

Посланикът на Франция Н. Пр. г-н Жоел Мейер ще връчи държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „офицер“, на г-жа Теофана Брадинска-Ангелова – директор на Алианс Франсез и член на Съвета на настоятелите при МУ-Пловдив. Орденът се присъжда на г-жа Брадинска за нейните заслуги и значим принос за популяризиране на френския език и култура.

„Орденът на Академичните палми“ е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г., което води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с други професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език. Орденът е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, командор.

По време на визитата си в Пловдив френският посланик Н. Пр. г-н Жоел Мейер ще проведе протоколни срещи с Областния управител на област Пловдив г-н Ангел Стоев и с кмета на града г-н Здравко Димитров. 

Тържествената церемония по връчване на Ордена ще се състои на 10 април 2023 г. от 13:00 часа в VI-та аудитория на Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив, бул. Васил Априлов №15А.