Подписка с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Общинския съвет. Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане, като заяви , че  няма да подкрепи подобно решение. Цанков призова и колегите си, да последват примера му. „Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:

„Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.“

Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет  Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:

„Разумен човек може ли да вярва, че управата на Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да  построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че  Белащица  изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“

Според Съветник №1 е настъпил момента, извън емоциите жителите на общината заедно с администрацията да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица, вместо да се действа отчаяно, първо сигнално и под въздействието на популизъм, обслужващ частни интереси. „Най-лесно ми е, ако бях популист, като дългогодишен общински съветник и председател на ОбС да внеса предложение, с което да се забранява движението на камионите. Питам обаче, какво правим и свършили ли сме изобщо някаква работа, когато това решение бъде например върнато от областната администрация или когато един ден концесионерите осъдят общината за него?“, даде пример Георги Цанков.

Цанков припомни и позицията си, че гласът на хората ще се чува много по-силно от страна на държавата, ако например всички, които живеят в селото, се регистрират в него. „Един министър в решенията и поведението си ще бъде много по-прецизен, ако знае, че става дума например за 6 или 7 хиляди, а не за 2000 човека. Ето едно лесно нещо, което можем да свършим, вместо точно сега да се делим“, допълни председателят на местния парламент на „Родопи“.