Десетки пловдивчани се наредиха от рано сутринта на опашки, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Над 30 човека имаше пред сградата на РЗИ. Десетки желаещи да получат доза от препарата на "АстраЗенека" чакаха и пред ДКЦ-тата в града, видя репортер на TrafficNews.

Част от хората обаче останаха разочаровани, след като разбраха, че имунизациите са преустановени. Оказа се, че единственото място, където поставят ваксини, е денонощният имунизационен кабинет в ДКЦ „Пълмед”. Там също се образува дълга опашка, а медиците имат готовност днес да имунизират около 100 човека.

През сградата на РЗИ се образува опашка тази сутрин

Първо отидохме в РЗИ. Оттам ни обясниха, че ще имунизират само хора, на които трябва да се постави втората доза. Затова дойдохме тук. Ще чакаме, колкото е необходимо”, обясни 45-годишната Ива, която бе пред денонощния кабинет заедно със съпруга си. Жената е категорична, че желае да се ваксинира, за да може да се върне към предишния си живот. А и нейни близки живеят в чужбина и на нея й се налага да пътува често. ”Нямам никакво притеснение. Благодарение на ваксините човечеството се е отървало е много страшни болести”, сподели и 60-годишният Петър.     

Единственото място, където поставят ваксини, е денонощният кабинет в ДКЦ „Пълмед”

Както вече съобщихме, Пловдив получи 4700 дози от препарата на „АстраЗенека”. Тази седмица ще се преустановят „зелените коридори” и приоритетно ваксини ще се дават на джипитата по отдалечените места. Заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров заяви, че на база получените в инспекцията ваксини личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на пациенти.

Семейни лекари обаче се оплакаха, че препаратът на „АстраЗенека” не е достигнал до тях

В Пловдив отново са получени малки количества. Вчера в РЗИ са връщали колегите. Днес, утре и в сряда щели да се обаждат на семейните лекари, но ще дават само на тези колеги, за които миналата седмица ваксините не стигнаха. За останалите няма да има”, обясни д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той допълни, че дори лекарите, които ще получат по 3 флакона, или 30 дози, още днес ще ги изчерпат. Никой няма информация кога ще е следващата доставка.

Обичайно от медиите научаваме, че е пристигнала доставка. Взимаме чантите и се нареждаме пред РЗИ за 1-2 флакончета – кой за колкото се вреди. Това е пародия на масова имунизация, защото няма нищо масово”, ядосва се д-р Сотиров.

Той е на мнение, че е много по-разумно повече количества да бъдат осигурени за семейните лекари, вместо да се дават на имунизационните кабинети.

Компетентните хора, които могат да правят имунизации, Здравното министерство ги изолира. Общопрактикуващите лекари сме 4500 човека, докато имунизационните кабинети са под 400. Тоест, ние сме 92% от имунизиращите, а получаваме под 25% от доставките на ваксини. И когото лъже министърът, като казва, че ще ни даде 50% от ваксините? Ще ни дадат 50% от „АстраЗенека”, но от Пфайзер и Модерна не получаваме нищо”, пресмята медикът.         

И обяснява, че имунизацията не е само да боцнеш някого. Има предварителна работа – да разбереш човекът какви заболявания има, понякога се налага да се коригират лекарствата, които приема. За хората с алергии да се изберат подходящи противоалергични препарати. След боцкането трябва да се наблюдава за нежелани реакции. Да се даде съвет на човека какво да прави, ако получи такива, да му се помогне. „Имунизационните кабинети на болниците и ДКЦ-тата това нещо не го правят. Те правят само една чисто техническа манипулация”, посочи семейният лекар.  

Той се опасява и за друг проблем – че персоналът в някои кабинети не е обучен да поставя ваксините срещу COVID-19. В резултат те не се съхраняват при подходяща температура и не се поставят правилно. Например се инжектират подкожно, вместо мускулно, както се е правило с други препарати преди години. Така човекът няма да изгради имунитет и дори след ваксинацията е възможно да се зарази с коронавирус.