Изграждането на паркове в Пловдив винаги е било приоритет на властта, но рядко е намирал изражение в най-важния документ на Общината – бюджетната рамка. Единственият проект, получил финансиране  над 1 млн. лева и включва изграждането или реконструкцията на зелена площ е на Житния пазар и той е с европейски средства. За дългоочакваната реконструкция на Дондуковата градина има избран  изпълнител , но не и средства за изпълнението му.

Най-големият проект за изграждането на огромна зелена площ е в Тракия, до паметника на Хан Крум. Пространството от 76 дка не разполага със зони за отдих или атракции за посетителите, но за сметка на това има готов технически проект още от 2014 година.  Към днешна дата  стойността за изграждането му е 12 млн. лева. Той включва водни огледала, детски площадки, приключенски зони, сцени, скейтзони и други. Пари за него –обаче няма. Въпреки това кметът на район „Тракия” Костадин Димитров е пуснал обществена поръчка за частично облагородяване на огромното пространство. Тя е на стойност от 350 00 лева без ДДС, като включва направата на алеи, както и нова детска площадка.

Димитров обясни, че това е зона, на която трябва да й се отдели достатъчно внимание.

„Проектът е за парка на Хан Крум е 12 млн. лева, с които  Община Пловдив не разполага. Знаем, че има важни проекти, които трябва да се реализират, за това ние започваме да работим  в зоната, на метода на парк Лаута – стъпка по стъпка. Преди 10 години ние започнахме да правим  интервенция след интервенция по парка и днес той е пълен с живот и атракции.  Смятаме  да направим същата процедура и тук, като започнем от някъде. В случая с детска  площадка”, обясни Димитров. Той  допълни, че през годините в пространството от 76 дка са правени редица залесителни акции от граждани, организации и фирми. Така паркът вече има зони с масивна дървесна растителност, която ще пази сянка и няма да има проблема с други нови паркове в „Тракия”.

„Ако един ден се намерят тези средства за цялостната реализация на проекта ще е чудесно. Дотогава обаче ще правим постепенно  намеси с облагородяването на зоната”, каза кметът на „Тракия”.