Нови протести с искане за увеличаване на заплатите в Пловдив и страната. След като преди дни десетки активисти и членове на КНСБ затвориха ул. „Гладстон”, служителите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) също готвят стачка. На 12 октомври те ще спрат работя за час – от 10 до 11 ч., и ще поставят три основни искания. Работещите в бранша настояват за увеличение на заплатите с поне 20 на сто, като то влезе в сила още от 1 октомври. Също така те искат увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители по съгласуван и одобрен от синдикалната секция на КТ „Подкрепа" механизъм.

КНСБ на протест, викове "Искаме парите си" огласиха затворената "Гладстон"Хората настояха за 850 лв. минимална заплата, за да няма повече работещи бедни

Недоволството в Кадастъра назрява от лятото. През август служителите започнаха подписка с искане за 20-процентно увеличение на трудовите възнаграждения.

„В Агенцията работят 400 души, а липсата на кадри поставя нормалното ѝ функциониране в риск”, каза още тогава заместник-председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова.

"Специалисти като инженери, архитекти и геодезисти получават под 1000 лева брутна заплата, което, сами разбирате, е абсолютно недопустимо. Ние настояваме за постановление, с което да се увеличат техните заплати, тъй като нашите искания по отношение на приемането на актуализацията на бюджета не бяха приети. Това налага извънредно да бъде прието постановление, с което да бъде възможно увеличението на заплатите на работниците там. От началото на годината са напуснали 45 човека, които са работили в агенцията – подготвени и качествени кадри", допълни още тя.

Сега работещите в сектора посочват, че ниското ниво на заплащане прави Агенцията по геодезия, картография и кадастър неконкурентоспособна на пазара на труда. „Това е обективна предпоставка за затрудняване работата на единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България”, казват те.

Хората са категорични, че ако не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Припомняме, че заради намаления състав на служителите многократно пред сградата на пл. "Съединение" №1 се образуваха опашки. Хора чакаха с часове на стъблите. „Гишетата не работят на пълен капацитет, пускат по двама, най-много трима вътре. Служителите са разредени, а самата работа се случва много бавно”, казаха пред медията ни чакащи. 

Отново опашки по стълбите в Кадастъра, хора чакат прави на студа заради COVID меркитеЛипсата на адекватна организация за изчакване възмути пловдивчани

Продължават опашките пред Кадастъра в Пловдив, хората чакат с часове по стълбитеПроблемът бил свързан с COVID-19