Викове „Искаме парите си” отгласиха преди минути ул. „Гладстон” в Пловдив. Десетки активисти и членове на КНСБ излязоха на емоционален протест с искания за по-високи доходи в условия на инфлация и спешни действия, които да осигурят на трудещите се в града и областта достойни възнаграждения и условия на труд. 

Хората настояха за 850 лв. минимална заплата, за да няма повече работещи бедни, запазване на сегашните енергийни компенсации и въвеждане на газови компенсации. Част от исканията бе и уедвояване обхвата на помощите за отопление през идната зима. Първо те поискаха да се сформира редовен кабинет, който да разгледа и приеме спешните мерки. 

Митингът им, локализиран до Дома на културата, временно затвори ул. „Гладстон“ за превозни средства. Протестът започна с двайсетина минути закъснение заради заседание, на което се преизбра Боан Бойкински за областен координатор.

 „Хората искат да видят някаква стабилност и сигурност, че през зимата ще могат да разчитат някой да управлява инфлацията, да управлява цените на основните стоки и услуги и да компенсират доходите. Основното ни искане към служебния кабинет сега и редовен в следващите седмици е компенсация на доходите на всички български граждани от 18%. В индустрията заплатите са увеличени с над 17%, в сектора на услугите – с около 15%, тоест там има малко да се догонва. Оказва се, че най-голям длъжник е държавата", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който уважи протеста. 

Според протестиращите е необходимо 20% увеличение на заплатетие на служители в Общинските предприятия на Пловдив. 

„Примерът за искане за 20 на 100 увеличение на заплатите на служителите на Общинските предприятия ще бъде последван от служителите на всички останали синдикални организации”, заяви Бойкински.

"Също така искаме до края на годината и следващата година да бъдат запазени енергийните компенсации за всички небитови потребители, защото само по този начин могат да бъдат запазени работните места. Ако тази компенсация изчезне, според бизнеса между 80 и 100 хил. души ще загубят работата си до месец-два", алармира Димитров. 

Исканията им са обсъдени и с колегите им от КТ „Подкрепа”, които също ги подкрепят. "Разчитаме още в първия ден на редовния кабинет да бъдем поканени на масата на преговори", допълни той. 

Ако не бъдат чути, от КНСБ са в готовност да продължат с протестните действия и да блокират 6 възлови артерии в Пловдив.