Двукилометров асфалтиран път /незаконен/, бариера със знак „Стоп”, няколко табели, които  предупреждават неканените посетители, че имотът е частен и те не са добре дошли, допълнителна – че същия се охранява от въоръжена охрана. Десетина багера от марката „Коматцу”, разположени на огромен плац. Транспортна лента, сепаратори, камара с пясък. И трафопост с образа на Никола Тесла. Така изглежда базата, в която преди няколко дни пловдивската полиция установи, че незаконно са добивани тонове инертни материали.

Когато на 11 август полицейски екипи от подучастъка на Садово влизат в базата, която се намира в местността Каратупрак,  заварват почти цялата техника в работен режим. Багер копае , а специализирана машина  вади пясък и чакъл от дъното на Марица. Въпросната кариера се намира точно там, където Чая се влива в Марица. Изваденият материал минава през сепарираща машина, която отделя глинените наноси, след това по транспортна лента  стига до друг сепаратор, който разделя пясъка от чакъла.

Всичко е ток и жици както в преносния така и в буквалния смисъл, тъй като почти всички багери са с преработени двигатели и работят само на ток, без да ползват  гориво. Останалите машини – също. Единственият пробив в системата е, че фирмата, която оперира във въпросната база няма разрешително за добив на инертни материали.

Полицията задържа за 24 часа Светлин Ешпеков. Според  Търговския регистър той е управител на „Билд Инерт”. Според запознати обаче, само по документи.  Реалният ползвател на „природните блага” е небезизвестният предприемач Иван Тобиев.  Всъщност преди да бъде прехвърлена на Ешпеков, дружеството се управлява от две дами , свързани с  Тобиев. Едната е Виолета Москова, дългогодишен управител на други дружества на бизнесмена и Севдалина Тобиева - негова съпруга. 

Фирмата е имала разрешително за почистване на коритото на река Марица, издадено от Басейнова дирекция миналата година. То дава право на ползвателя да почиства растителността от коритото на реката, да прочиства наносите и да укрепва бреговете.  Документът обаче далеч не позволява добив на пясък и други инертни материали.  

Въпреки това на ден от базата излизали средно по 4 гондоли, натоварени с камък и чакъл. Копаело се е предимно нощем , а през деня три нови камиона от марката „Ивеко” са зареждали с материали бетоновъзли в Пловдив и областта.  

Източници на TrafficNews твърдят, че ежедневно от базата са излизали около 120 тона инертни материали, печалбата от които е 12 000 лева дневно.  Местните наричат кариерата „златна мина”, макар, че злато там няма.

За част от стоката от фирмата са издавани фактури.  Следствието обаче ще трябва да установи на базата на какви документи бетоновъзлите са купували инертните материали, тъй като по закон продавачът ще трябва да представи документ за концесия, който му дава право да добива такива.

Според запознати въпреки, че въпросният Ешпеков се води управител,  разговорите с контрагентите са били провеждани от самия Тобиев.  

Репортер на TrafficNews се свърза с един от клиентите – фирма „Рал 202”, но от там заявиха, че „се касае за търговски отношения и има оторизирани служби, които работят”.

Остава отворен въпросът и защо от Басейнова дирекция през изминалата година не са извършвали проверка как точно се използва въпросното разрешително. На въпрос на TrafficNews от там отговориха по класическия начин, че тъй като се води досъдебно производство, не могат да коментират.

Ден, след като полицията влезе изненадващо в базата, Тобиев се е явил в полицията с адвоката  си, заявил е , че няма да дава обяснения по случая и си е тръгнал.

Според наши източници дейността в базата на Тобиев не е била тайна за полицейските служби. Миналата година в Икономическа полиция е имало образувана проверка и полицаите , които работели по нея са пускали дрон над Каратупрак, за да проверят как точно се прочиства реката. По неизвестни /засега/ причини обаче проверката е била прекратена.

Имало ли е чадър над  незаконната дейност?  Този въпрос  засега остава отворен.  Какво обаче показват фактите?

През 2016 година  след съвместна акция на  пловдивските полиция и прокуратура , Тобиев е арестуван. В двора на „Балканкар” е открита заровена цистерна, от която нелегално са зареждани бензиностанции.  Обвинен е в укриване на акциз в особено големи размери - 1 345 465,76 лева. Заедно с него са привлечени като обвиняеми Зорница Благоева и Радослав Илиев.

Спрямо Иван Тобиев е повдигнато и обвинение за пране на пари – за това, че в периода  26.11.2015 г. - 25.01.2016 г., в град Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество – пари на обща стойност 1 852 645 лв., за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. Тобиев остава в ареста близо половин година. През септември 2016 година той се признава за виновен за укрития акциз и е освободен от ареста. Четири години след операцията обаче, делото все още в прокуратурата.

Междувременно  Тобиев продава 4- те си бензиностанции и акцизния склад за горива. Сменя рязко бранша, в който се подвизава и влиза в строителството.

Всъщност това е втория арест на Тобиев. Първият е през 2011 година, когато цистерна с метан се взривява на газстанция на „Пещерско шосе” , а взривната вълна чупи прозорците на сгради в радиус от 1 км.

Макар, че дълги години е в петролния бизнес, Тобиев е известен със страстта си към електротранспорта.  Той е първият собственик на автомобил от марката „Tesla” в Пловдив. Както вече споменахме, е преработил всички машини в базата, за да могат да работят на ток.

Трафопост в базата,  украсен с графити,  показва и страстта му към изобретенията на един от най- великите умове на 20 – век – Никола Тесла.  Лицето на изобретателя  е върху една от стените на трафа. Върху другите са образите на футуриста Джаки Фреско  и актьорът Брандън Лий от „Гарванът” , заедно с името на саундтрака към филма „It cant rain all the time” /Не може да вали през цялото време/.

Издирват петролния бос Тобиев, този път - за незаконен добив на инертни материалиИма арестуван за добива край Катуница