Улица в район „Северен” с нова организация за движение разгневи пловдивчани. За това сигнализираха жители на ул. „Абоба” в Кършияка, които разказаха, че от няколко дни посоката на движение на улицата е променена.

Години наред влизането в улицата бе забранено в северната й част, като в момента посоката за движение е обърната и влизането в тази и част е позволено. Следователно забранено става навлизането от южната част на улицата.

Заради променената посока на движение, на паркираните коли са били разлепени уведомления към глоба по фиш, за което водачите не са съгласни, тъй като в продължение на години са паркирали колите си в лявата страна.

Въпреки, че до момента не са били глобявани, това не означава обаче, че не са паркирали в нарушение, тъй като по този начин колите им отново са били паркирани в лявата страна, вместо в дясната както би следвало след като улицата е еднопосочна и посоката за движение се пада вдясно. 

Снимка: Google maps /септември 2022/

Жителите в района твърдят, че не са били уведомени, че организацията за движение ще бъде променена, за да могат да преместят колите си, като някои от тях настояват глобите им да бъдат „опростени”.

Такава възможност обаче юридически не съществува, още повече, че върху самата глоба е описано, че въпросната не подлежи на обжалване.

Свързахме се и с директора на ОКТ Георги Стоилов, който заяви, че за конкретната улица решението за промяна на движението е било взето преди два месеца. Категорично заяви и че съобщения относно предстоящата промяна са били разлепени в различни части на улицата, така че живущите да имат възможност за реакция.

Стоилов добави, че дори три дни преди от Общинска полиция да започнат да разлепят уведомленията, новопоставените знаци са били покрити, за да бъде забелязано от живущите, че предстоят промени.

В голяма част от вътрешнокварталните улици в район „Северен” бе въведена нова организация за движение, като през месец март това се случи и на ул. „Оборище”, която се намира съвсем близо до ул. „Абоба”.

Ул. "Абоба" сега:

Северна част

Южна част

Ул. "Абоба" преди:

Северна част

Южна част

 

Снимка: Google maps /септември 2022/