От втория опит общинския съвет прие решението за учредяването на общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус-Пловдив“. На последната сесия на местния парламент предложението не успя да събере нужните гласове, но на тази получи подкрепата от 36 общински съветници. В дружеството бяха апортирани и 18 декара до ЖП гара Тракия, където ще бъде и базата му.

Зам.- кметът по транспорт Тодор Чонов заяви, че в момента общината обмисля дали да закупи или наеме автобуси, с които дружеството да получи лиценз за превозвач. Има също така идея още преди да бъдат отворени оперативните програми за закупуване на електобуси да стартират ученическите линии, пилотно с 6 автобуса, от които да се види ефектът от тях, като те ще бъдат пуснати в сутрешните и следобедните часове, когато е най-голям пътникопотокът от ученици.

Според кмета Здравко Димитров в пиковите часове именно ученици и техните родители пътуват най-много с масовия транспорт. Следващата стъпка за Екобус е да се направи пълен проект на базата в Тракия, като в него бъде заложено изграждането на зарядните станции и соларните панели, които от община Пловдив искат да поставят там. В момента, в който бъдат отворени оперативните програми, градските власти ще кандидатстват за изграждането на базата , както и за минимум 20 електробуса, които да обслужат двете изработени линии за ученически автобуси.

Очаквайте подробности!

Фалстарт за „Екобус-Пловдив"! Не събра нужните гласовеСъздаването на общинското дружество за транспорт се отлага