През последните дни по бензиностанциите се наблюдава лек спад в цените на най-масовите горива – бензин, дизел и пропан-бутан и рязко увеличение в цената на метана.

Според данни от сайта Fuelo, бензин А95 е поевтинял с 4 ст. за последната седмица, дизелът с 5 ст., а газта с 3 ст. Всичко това се случва на фона на поевтиняването на суровия петрол в световен мащаб. За справка преди началото на руската инвазия в Украйна, средната цена на суровия петрол беше 96,67 долара за барел, а към днешна дата, той се търгува за 100,78 долара за барел. В петък средната цена на черното злато падна под 100 долара за барел, което беше и най-ниската стойност от февруари насам.

Докато в цената на най-масово използваните горива бензин и дизел има лек спад, то метанът е с рязък скок. 

Към 31 юли цената за килограм метан е била 3,71 лв./кг, то само за седмица тя се е увеличил и е достигнал до 4,93 лв./кг, което прави увеличението от 32%. 

Правим уточнението, че във вчерашния ден цената на килограм достигна до 5,10 лв./кг, което прави увеличението още по-голямо от 37% и на практика той в момента метанът е най-скъпото автомобилно гориво.

“Ръстът е естествено заради военните действия в Украйна. Естествено “Газпром” прави каквото си иска. В момента няма никаква печалба за търговците, сега задържаме цената. Но и никой не зарежда метан, защото ако разходът на 100 км. за бензин е 22 лв., то на метан е 35 лв.", каза Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. 

Интересен факт е, че преди началото на военните действия, при цени на петрола около 100 долара за барел, бензин и дизел в България  се търгуваха за около 2,5 лв./л. Към днешна дата и цена малко над 100 долара за барела, цените на масовите горива са с почти лев нагоре.