Мирис на марихуана и пушещи тийнейджъри – обичайна гледка по пейките в Цар-Симеоновата градина. За това сигнализираха майки, чиито деца играят в съседство.

Дамите разказват, че любимите места на тревоманите са около Езерото с мечката или на пейките до статуята на еленчетата.

„Всеки следобед се усеща силна миризма на марихуана, която се носи около пясъчника. Когато се огледаме, виждаме групички от младежи, които си подават цигара. И това е всеки ден”, разказва пред репортер на TrafficNews.bg пловдивчанка.

Тя и малкото й момченце, всеки ден посещават детската площадка. За всички майки там е ясно, че около тях се употребява марихуана.

Преди ден нашата читателка е засякла на две съседни пейки около мечката, групички да си „пафкат” най- необезпокоявани. В същото време представители на Общинска охрана обследват района, дебнещи за нередности.

„Толкова са смели, че дори не се крият. Димът влиза в децата ни. Понякога се шегуваме помежду си, че малчуганите ни „спят като къпани”, защото са се напушили”, допълва майката.

Марихуаната е незаконна в България, затова при употребата й трябва да бъда подготвен за рисковете от сблъсък с органите на властта. Според българското законодателство марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве.

Наказателният кодекс определя като престъпление придобиването и държането на наркотични вещества, като предвижда по-тежко наказание за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества каквато е марихуаната.

Въпреки битуващото мнение сред хората, че марихуаната е лек наркотик и не е толкова опасна сравнение с другите наркотици, според нашето законодателство тя е приравнена с всички останали наркотици т.е цигара марихуана е равна пред закона както на доза хероин или един грам кокаин, така и на 5 хапчета екстази.

Ако бъдат хванати нашите герои с трева могат да отнесат солидна глоба и да прекарат един не кратък период в ареста. Според нашето законодателство наказанието е лишаване от свобода – от 2 до 8 години и глоба – от 5000 до 20 000 лева.