Двата най-тежки проекта, които ще се отразят сериозно на трафика в Пловдив, ще започнат по  едно  и също време. Това е пробивът под Водната палата, реализиран от Общината, както и Южния обходен колектор, чийто бенефициент е ВиК – Пловдив.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че и за двата проекта текат последни съгласувателни процедури и другата седмица може да имат строително разрешение. Това означава, че до края на месеца и двата проекта ще започнат.

Още със старта на пробива под Водната палата ще се премахне кръговото кръстовище, което автоматично ще прекъсне връзката изток-запад по бул. „Марица – Юг”. Отделно след това се очаква да се затвори  едното платно на Панаира. Тепърва от фирмата изпълнител ще правят организацията на движението, което да се одобри от КАТ и ОКТ.

По-голяма главоблъсканица ще бъде проектът на ВиК – Пловдив за Южния обходен колектор. Проектът за над 100 млн. лева, а в него  попадат редица основни пътни отсечки в „Западен”, „Южен” и „Тракия”.

От софийския консорциум ДЗЗД „Еко Проект - Пловдив” с участници: „Интерхолд” ЕООД, „ТЕС Кънстракшън Груп” ЕООД и „ВиК Инфраструктурно проектиране” ЕООД искат да затворят максимално повече пътни отсечки, тъй  като времето им за реализация намалява.

Първоначалната идея е от фирмат да започнат дейности от ул. „Царевец”, както и още 4 места в район „Южен”  – улица „Петър Стоев”, ул. „Модър” до Коматевско шосе, както и два участъка от бул. „Александър Стамболийски” – от кръстовището с Кукленско шосе и пред затвора. 

Другите отсечки, част от проекта и Южния обходен колектор са ул. „Царевец” от кръстовището с Пещерско шосе, „Модър-Царевец”, преминава под Асеновградско шосе.

Паралелно с това ще вървят ремонтите на бул. „Хаджи Димитър”, Брезовско шосе, „Даме Груев”, Кукленско шосе,  Околовръстното на Пловдив,  каретата по „Региони в растеж”, а догодина е кулминацията с пробива  под Централна гара, Рогошко шосе и  Голямоконарско шосе.  

Идва невиждана транспортна блокада на Пловдив! Затварят 13 основни артерии в следващите 12 месецаКметът Здравко Димитров вече се извини за предстоящите тапи, свиква брифинг с дружествата

Голямото разкопаване на Пловдив започва! Зико показа карта със затворени десетки трасетаСледващите 12 месеца ще бъдат затворени 13 булеварда и пътни артерии