Тонове екскременти с неясен произход са изсипани в местност "Ландос" в покрайнините на район "Северен", сигнализират пловдивчани, които имат обекти в района. Няколко гондоли са изсипали товара си на 25 март, малко преди края на работния ден. "Тук е непоносима смрад. Сезирали сме РИОСВ, РЗИ и Инспектората на Общината" коментираха пред TrafficNews засегнати.

Според тях това е екологична бомба, която ще избухне веднага, след като температурите се вдигнат. В съседство има фабрика за безалкохолни и производствени цехове. 

Теренът, на който са изхвърлени отпадъците, е собственост на Държавен фонд "Земеделие". Той е преотстъпен за ползване на Института по овощарство - Пловдив. Той пък от своя страна го е дал под наем на фирма "Еко Пълдин", която го е спечелила на публичен търг, проведен на 27 март 2023 година. Според договора, подписан с института, дружеството плаща по 372 240 лева месечен наем за 12 декара с три прилежащи стопански сгради. 

На този етап не е ясно кой е стоварил екскрементите, предвид факта, че камионите са засечени преди новия наемател да влезе във владение. 

На наше запитване , от РИОСВ отговориха, че при тях също е постъпил сигнал, който е изпратен за проверка на кмета на район "Северен" Стоян Алексиев. Копия са препратени до кмета на община Здравко Димитров и Областната дирекция по безопасност на храните. 

От Пловдивския общински инспекторат вчера са извършили проверка на място и са изготвили констативен протокол. На директора на Овощарския институт  проф. Стефан Гандев е даден срок до 19 май да се погрижи за разчистването на терена от отпадъците. Към този момент не е ясно кой е стоварил екскрементите, тъй като отпадъците са стоварени два дни , преди фирмата наемател да влезе във владение на имота. Ако в указания срок теренът не бъде почистен, на директора на Овощарския институт ще бъде съставен акт, заяви директорът на инспектората Асен Стефанов. 

Назначена е експертиза на съдържанието на отпадъците, тъй като при предварителния оглед е установено , че това са утайки от пречиствателни станции и е възможно да съдържат токсични вещества. 

"Срокът, който сме дали за реакция е 14-дневен и след това ще осъществим контрол" коментираха от РИОСВ- Пловдив.