От самото начало имаме информационно затъмнение на случая. Никой не казва с каква скорост се е движил джипът, управляван от Даскалов, той употребил ли е алкохол или наркотични вещества, какво показва анализът, какво е имало в автомобила? Как този човек, който е криминално досие, има законно оръжие? 

Това бяха въпросите, които близки и приятели на загиналия в мелето на Околовръстното, бивш полицай Николай Иванов задаваха в петък, когато се събраха пред Съдебната палата, за да изразят негодуванието си от промяната на мярката за неотклонение на Иво Даскалов, по прякор Лудия, който предизвика тежка катастрофа край Пловдив. Движейки се с голяма скорост, Даскалов е влязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в идващата отсреща кола, управлявана от бившия полицай Николай Иванов. В мелето загинаха трима души - Николай Иванов и двама мъже, които са пътували в джипа на Лудия. 

Веднага, след приключването на протеста, TrafficNews изпрати по съответния официален ред няколко въпроса до пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Те са свързани с кръвната проба на водача и притежание на огнестрелно оръжие. 

За съжаление опасенията на близките и приятелите на загиналите, че по случая има информационно затъмнение, се потвърждават от действията /или в случая бездействието/ на Областната дирекция. Отговор на зададените въпроси* нямаме. 

А те са: 

- След катастрофата взета ли е кръвна проба на Даскалов?
- Ако такава е направена, на коя дата е изпратена в София за анализ?
- За какви вещества трябва да бъде изследвана кръвта на водача?
- Има ли резултат от кръвната проба?
- Притежава ли Даскалов законно оръжие и ако има такова от кое районно е издадено?
 
 
 
Според информация на TrafficNews, въпреки че Иво Даскалов е с криминално досие, той се е сдобил с разрешително за оръжие и е носел пистолет. Даскалов е осъждан два пъти, а в последствие е реабилитиран. Разрешителното обаче не е било издадено от пловдивската дирекция на полицията, а от районното във Велинград. Пловдивчанинът си направил адресна регистрация в курортния град, за да може да получи разрешителното. За да се случи това обаче, той очевидно е ползвал протекция на много високо ниво, тъй като редови служител по КОС не би си сложил главата в торбата. 
 
Интересен е и въпроса с обработката на кръвната проба след инцидента. При запитване до ВМА, /които отговориха на въпросите ни в рамките на 1 ден/ , от лабораторията заявиха, че месечно там се обработват между 200 и 250 проби, като приоритетно се изследват проби по случаи с наложена мярка задържане под стража, тежки криминални деяния и разбира се на пациенти по спешност.
 
В случая имаме тежък пътен инцидент с три жертви, който би трябвало да е приоритетен за служителите, които разследват  инцидента. Навременният резултат от кръвната проба, евентуално би повлиял върху върху решението на магистратите при определяне на мярката за неотклонение, ако пробата се окаже положителна. Защото в четвъртък при изнесено заседание състав на Апелативен съд - Пловдив отмени определението на Окръжен съд и освободи срещу 20 000 лева гаранция Даскалов. Това предизвика протест и сърцераздирателни сцени пред Съдебната палата, тъй като мнозина отказаха да приемат решението на съда. 
 
Продължаваме да очакваме отговори на зададените въпроси, като междувременно ги изпратихме и до Пресцентъра на МВР и Окръжна прокуратура - Пловдив. 
 
*Никой от въпросите не би попречил на разследването на тежкия инцидент, са категорични юристи, с които се консултирахме.