80 плочки от изотоп на радиоактивния елемент америций са открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово вчера, съобщи окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева. Първочанално са задържани 4 ма души, а вчера са повдигнати обвинения срещу двама мъже. 

„На 19 септември са извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени са  жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са открити  44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241 . В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество. Общо са открити 80 броя плочки. Взели сме всички необходими мерки, като сме работили по процедура, спазвайки изисквания за защита на здравето, както на хората живеещи в близост, така и на служителите, които участваха в операцията. Веществените доказателства са предадени на предприятие "Радиоактивни отпадъци"  за съхранение. Повдигнати са обвинения на 2 лица за тежки умишлени престъпления  с висока степен на обществена опасност. Предстои да се внесат мерки за постоянно задържане по дд стража" заяви прокурор Христева. Според нея обвиняемите са търсели купувач за радиоактивните вещества и са искали по 5 000 евро на плочка.

Адмирации за служителите , които участваха в тази брилянтна операция, заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. 

Според шефът на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна в Пловдив за брифинга,  радиацията на въпросните плочки е надвишавала 400 пъти превишават разрешените излъчвания. Това обаче е било само на малък периметър, на около метър от плочките. "Нека не всяваме паника в обществото, не е имало опасност за хората" уточни той. Пластините са с индустриално приложение. В миналото са използвани за изолиране на статично електричество в различни производства. Този изотоп може да бъде използван при изработване на "мръсна бомба" - устройство, съчетаващо конвенционален експлозив и източник на йонизиращо лъчение. Инициирането на взрив от такова устройство би могло да причини човешки жертви, увлеждане на здравето на много хора и радиоактивно замърсяване, посочи Тончев. 

От страна на ДАНС са предприети всички мерки за защита на живота и здравето на хората. Работата по случая продължава , предстоят още експертизи.

Той благодари на  колегите от ДАНС – Пловдив, ГД БОП и пожарната и Окръжна прокуратура Пловдив

Арестуваните са на 61 и 63 години. Двамата криминално проявени, осъждани са, но са реабилитирани. И двамата са собственици на търговски дружества, уточни наблюдаващият прокурор Славена Костова. 

Всички лица, които са имали досег с плочките са изследвани и на този етап няма данни да са облъчени, уточни прокурор Костова. 

Въпреки, че бе съобщена цена , на която са се търгували плочките не стана ясно дали за тях е имало купувач. Не е изяснено и с каква цел и посока се е движел ситроена, в която са били натоварени по-голямата част от плочките. 

 

Проснаха мъж с белезници на земята пред голям магазин край ПловдивНа място има екипи на полицията, както и военни, които претърсват автомобила му