Съхранявайте доброто и го разпространявайте! Това послание отправи директорът на Български червен кръст в Пловдив Таня Георгиева, която получи званието „Златен медал на БЧК”. Тя бе удостоена за заслуги, а медалът се връчва изключително рядко.

Отличията за отдаденост и заслуги към каузата бяха раздадени в сградата на Многофункционален социален център, където днес Областният съвет отбеляза Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец за 2022 година. 

С медал за заслуги от БЧК бяха отличени зам.-кметът на район "Източен" Ерол Садъков, зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев, бившият директор на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева, директорът РУО Антоанета Пакова. Отличници на БЧК станаха младежите, които най-активно се включват в доброволчески инциативи, както и журналистите Галена Паскова от БНТ и Радко Паунов от 24 часа. Водещ на събитието беше журналистът Илиян Велков.

Тържеството започна с приветствие на председателя на Областната организация на БЧК-Пловдив и директора на Областния съвет на БЧК – Пловдив. Бяха представени различните дейности, както и фокусът в утвърждаването на добрия пример за достигане до максимално голям брой хора, включени в каузата.  

Тържеството бе под музиката на „Биг Бенд Пловдив“, а за присъстващите - наградени, дарители и официални гости, имаше още много музикални и танцувални изненади.

„Пожелавам да задържим този ентусиазъм, този дух на милосърдие, този дух на доброта и да се радваме на младите хора, които се присъединяват към нас. Това е духът на доброто, което се възпитава от семейството и се пренася в общността. Благодаря на всички, които оказаха подкрепа на Български червен кръст”, каза Таня Георгиева.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е основано преди повече от 150 години. Има над 14 милиона доброволци. Днес те продължават да се борят с продължаващата пандемия от COVID-19 и последиците от нея. Застават зад всички пострадали от военния конфликт в Украйна. Всички те са на предната линия на хуманитарната дейност. Предоставят социална помощ и услуги, психологическа и психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Това са хората, които носят примера на грижа и отговорност към другите.