Изборният ден в Пловдив и региона ще започне със сух режим. По традиция в деня на вота продажбата на алкохол е забранена, както и употребата на публични места.

Още в началото на март кметът на Пловдив е издал заповедта за изборният ден. В нея е описано, че ангажиментът около продажбата на алкохол и консумацията е на районните кметове. Всеки един от тях трябва да публикува актовете си в сайтовете на съответното кметство.

„Заповедите трябва да бъдат публикувани официално до 22 март на официалните страници на градските администрации. Те се разпращат и до органите на реда по съответните районни управления. Забраната за консумация на алкохол на обществени места и продажбата в търговски обекти е спусната със заповед на кмета Здравко Димитров”, заяви пред TrafficNews зам.-кмета по сигурността Йордан Ставрев.

„Забранявам продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки в административно – териториалните граници на територията на район „Южен“, гр. Пловдив –  в заведенията за обществено хранене и други обществени места, с изключение на тези, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества, за периода от 06.00 ч. до 21.00 ч. на 04.04.2021 г”, се казва в официалната заповед на кмета.

За града под тепетата своя вот ще дадат 308 582 души. Най-много са гласоподавателите в район „Южен“ - 68 430, следван „Централен“ – 66 9191, „Тракия“ с 49 269, „Източен“ - 46 072, „Северен“ - 44 700 и най-малко са гласоподавателите в „Западен“ - 33 192.

До момента са образувани 459 секции като в 455 от тях ще има осигурено машинно гласуване. Само в пет няма машини, защото в тях ще гласуват по-малко от 300 души.