Благодарим ви. Вие сте нашето вдъхновение да практикуваме тази благородна професия. Това признание направиха първокурсничките във Факултета по обществено здраве при Медицински университет – Пловдив към акушерките в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги”.  На днешния Международен ден на акушерката студентките дариха пет кислородни палатки и един инхалатор на Интензивния неонатологичен сектор. Апаратите са на стойност над 1000 лева. Те са различни размери и модели и ще бъдат използвани както за доносени, така и за недоносени бебета. Своите учители пък зарадваха със сладкиши във формата на бебета и сапуни, изработени от хора с увреждания.

„Тук се чувстваме много добре. Посрещнаха ни изключително топло. Допускат ни до манипулациите и можем да научим много”, обясни Анжела Алексиева. На нея и състудентите й идеята за благородния жест дошла по време на клиничната практика. Заради пандемията от COVID-19 бъдещите акушерки прекарали малко време в болницата, но въпреки това успели да усетят напрежението на своите колеги. Видели умората, многото работа, проблемите и решили да направят нещо, за да ги накарат да се почувстват специални.

„Искахме да направим нещо добро за бебенцата и техните родители и да зарадваме колежките. Да им изкажем своята благодарност”, посочи първокурсничката. И сподели, че избрала благородната професия, след като самата тя станала майка. Сега, след като има възможност реално да се докосне до работата, е убедена, че е направила добър избор.

"За мен няма нищо по-благородно и всеотдайно от тази професия. Акушерките трябва да са близо до майките. Това трябва да ти идва отвътре, трябва да изпитваш любов към хората и природата, трябва да го носиш в себе си“, добави младата жена.  

Старшите акушерки Дора Мрянова и Блага Байлова благодариха на момичетата. И им пожелаха да започнат работа в клиниката, след като завършат.

 

Студентки акушерки даряват кислородни палатки и инхалатор на пловдивска болницаТова ще стане на 5 май, когато ще отпразнуват първия си професионален празник - Международния ден на акушерката