Пловдивчани почетоха един от най-светлите празници -  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, с тържествено шествие. Водено от митрополит Николай, то тръгна от пл. „11 май” и премина през Главната. В него се включиха много граждани, политици, общественици, а до кмета Здравко Димитров застана и президентът Румен Радев, който избра Пловдив, за да отбележи празника. Начело на шествието бяха и мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Духов оркестър „Пловдив” и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий”. 

По пътя на три места – площадката пред БНБ и пл. „Римски стадион”, имаше концерти. 

В 11 часа на стълбите на Каменица” ще има тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив с участието на Ученически хор към НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Анастасия Баткова, хоровите формации към Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс – Пловдив: хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Вокална група “Бамбини”, с ръководител и диригент Снежана Донева, Камерен хор „Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова и хормайстор Росица Димова, Дамски хор „Тримонциум“  с ръководител и диригент Ваня Георгиева и хормайстор Борислава Благоева, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, с ръководител Борис Мирчев и диригент Илиян Тиганев, Детска Вокална Формация „Омайниче“, с ръководител и диригент Таня Орманова.

Празникът продължава с още две събития днес – в  16 ч. на пл. "Стефан Стамболов" ще има концерт на Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев, студенти от катедра хореография с ръководител проф. Антон Андонов, а от 18 часа ще свири група „Дел Падре”.