Проектът за нов мол в Пловдив се възражда. Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle, собственик на два столични мола обяви, че очаква да получи разрешение за строеж на Promenada Mall в Пловдив през четвъртото тримесечие на тази година, съобщава economic.bg.

От финансовия доклад на компания за първата половина на 2024 г. се вижда, че строителните дейности трябва да започнат още преди края на годината, а проектът трябва да е завършен през четвъртото тримесечие на 2026 г.

Търговският център ще бъде с големина 60 500 кв. м. В проекта е и изграждането на нова пътна връзка, която да свърже кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“ директно с бул. „Найчо Цанов“ през западната страна на мола.

“Отчитаме силен интерес от страна на търговците на дребно и вече са постигнати наемни договори за 47% от отдаваемата площ“, се казва в доклада на компанията.

Историята на проекта

Фондът обяви намерението си за строителство на мол в Пловдив още през 2018 г., който да се намира на мястото на бившата Сточна гара. Първоначално се очакваше мащабният проект на стойност 150 млн. лв. да бъде готов до края на 2020 г.

Заради пандемията обаче той беше замразен, а в началото на 2023 г. беше официално входирано инвестиционно предложение в РИОСВ-Пловдив, с което NEPI Rockcastle отново даде тласък на мащабния проект. Плановете тогава бяха молът да е готов до средата на тази година, но проектът отново се забави поради различни причини.