Култовата кръчма "Водолаза" все още не е съборена, въпреки че Административният съд в Пловдив, потвърди окончателно заповедта за премахване на обекта.

Адвокатът на фирмата, която стопанисва „Водолза”, е внесъл искане в район „Централен” за отсрочка. В мотивите е записано, че в обекта имало стока за 50 000 лева, както и че конструкцията е стара и опасна, за да бъде преместена с кран. Въпросът обаче е тогава как обектът приема вътре хора.

Искането няма да бъде уважено, каза за TrafficNews кметът на района Георги Стаменов. 

"Няма законово основание за искането на отсрочката, така че ако фирмата не изпълни предписанието в срок, ще пристъпим към премахването на обекта през район „Централен”, а след това ще си търсим средствата по съдебен път", посочи Стаменов. 

Припомняме, че район "Централен" издаде заповед за премахване на обекта, след като започна разчистване на сергиите по ул. "Младежка". Собствениците се опитаха неколкократно да защитят заведението и то остана един от последните обекти, които не са съборени. Решението на съда обаче ще промени тази ситуация. 

По документи "Водолаза" представлява преместваем обект - лека метална постройка-павилион, разположен върху общински терен от 30 кв. метра. През 2021 обаче служители от район "Централен" извършили проверка на обекта и съставили констативен акт, че той е незаконно поставен, тъй като собствениците не са представили схема за поставяне, одобрена проектна документация, разрешение за поставяне и разрешение за ползване на имот общинска собственост за търговска дейност. Заема и над 150 кв.м. площ. Констатирано е също, че преместваемият обект е поставен по начин, който не отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията и Наредбата за разполагане на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности. На база акта е издадена и заповед за премахването му. 

Кръчмата "Водолаза" - паметник на културата, институция или място за алкохолици?

Освен това 51 граждани са подали подписка в район "Централен", в която са настояли за премахването на заведението. Тя споделят,  че са тормозени повече от 20 години от процесния търговски обект, представляващ  кръчма „Водолаза“.  Споделят че е налице постоянен шум от кръчмата, остра миризма на риба и скара, грозни подмятания по техен адрес от пияниците в кръчмата,  постоянно уриниращи клиенти на кръчмата, под техните прозорци и воня от тая дейност. Споделят и че се провеждат периодични запои „Древен и пиян“ /съобразно гербът на Пловдив - „Древен и вечен“ /, като подигравка с властта, която няма сили и желание да премахне „тази гнила и смърдяща дупка от улица Младежка“.

На база на всички тези доказателства Административният съд е излязъл с окончателно решение за премахване на обекта, която не подлежи на обжалване.