Новината за бутането на една кръчма с 25-годишна история - "Водолаза" на ул. "Младежка" стана една от най-обсъжданите теми през последните няколко часа. 

Вчера TrafficNews съобщи, че улицата ще бъде преобразена като ще бъде изграден линеен парк и зони за отдих и рекреация. Пазарът ще бъде премахнат, а с него и заведението. Обектите са незаконни, общият устройствен план не предвижда зоната да остане тържище, а облика на зоната трябва да бъде тотално осъвременен, категорични са експерти от районната администрация. 

Една епоха си отива! Бутат култовата кръчма "Водолаза" и пазара на Младежка в ПловдивПравят парк със зони за отдих

Идеята "Водолаза" да бъде премахнат бе посрещната, както е по обичай, със смесени чувства и с диференциращи свойства. Някои веднага побързаха да посочат, че подобно място със занижени хигиенни условия и остарял облик, трябва да бъде премахнато. Част от противниците посочиха, че това не е нищо повече от квартално средище на алкохолици. 

Към момента с в пъти по-силна е реакцията и енергията обаче на апологетите на кръчмата. Днес бе инициирана дори петиция "Да спасим "Водолаза", в която за кратко време са се подписали близо 400 човека. Чувствата на тези хора могат да бъдат обединени с няколко думи - носталгия, спомени, вяра, че това място има място в Пловдив. 

Ето и едни от най-трогателните изказвания, в които "Водолаза" бива канонизиран през емблема, символ, легенда, история, антика до институция и паметник на културата. Впечатление прави, че защитниците не са само живущи в Пловдив, но и хора израснали тук и напуснали пределите на тепетата. 

"Подписвам, защото Водолаза е емблематично заведение. Живея извън страната, но често си мисля как ще прекарвам време като се прибера в България. Надявам се, това ми удоволствие да не бъде отнето", пише Денис Бечирагич, който живее е в Австрия.

"Водолазът не е кръчма, това е институция!", пише Владислав Владимиров  от Пазарджик. 

"Кръчмата е културен паметник", пише Никола Димитров, а друг подписал се допълва "Водолаза не е кръчма, това е институция!". Други синхронни мнения гласят - "Водолаза" е символ на поколения пловдивчани. Водолаза е част от историческото наследство.

"Подписвам, защото "Водолаза" е парченце пловдивска история, което отказваме да бъде отнето от нас, за да бъде построен парк. Има повече от достатъчно места, където може да бъде построен", счита един от защитниците. 

"Смятам, че "Водолаза" е емблематично място. В него можеш да се потопиш в отминалото време на "соца", с мириса, обслужването, храната....ако искаш да видиш нещо от тези времена, там е мястото. Такива "култови кръчми" хората по света съхраняват и печелят от тях, а не унищожават", пише Рада Банялиева. 

"Ще ми липсва! едно от емблематичните места в Пловдив, дестинация за срещи, разговори и приятни минути, една от най-народните кръчми на пловдивската бохема!", с тъга съобщава Стефан. 

"Какви спомени сме имали там.....а какви сме нямали!!! Пък и човек има нужда да излезе от кухия лукс и хипстърията в Капана и да изпие няколко в една кръчмица, пък била тя от ламарина, но пък с история по-цветна и от най-лъскавите ресторанти", категоричен е Андон Георгиев. 

Има и железни аргументи от сорта на: "Водолаза или смърт!", "Защото си се е култово място за гмуркане", "Защото от вода не лаза. Да живее Водолаза!" 

А жена защитник от Стара Загора настоява мястото да остане, защото "съм водолаз и искам с моите приятели водолази от Пловдив да имаме тематично място за срещи!". 

Какво мислите вие, можете да посочите в анкетата на TrafficNews. Предстои да се реши въпросът дали все пак няма възможност заведението да остане, но с консенсус за ремонт и обновяване.