Общинският съвет прекрати договора на управителя на МБАЛ „Свети Мина“  проф. Петър Петров и назначи за временно изпълзяващ длъжността Мария Горева. Това се случи след повече от час дебати, както и изслушване на двете страни в спора. Самият професор Петров, както шефа на отделението по кардиология д-р Цветан Деведжиев.

В подкрепа на сегашния управител дойдоха близо 20 медици, които заявиха, че тази рокада не трябва да се извършва тъй като проф. Петров е вдигнал лечебното заведение на крака. От трибуната на местния парламент, професорът заяви, че той остава първият директор в последните 10 години, който извежда МБАЛ „Свети Мина“ до печалба, като дори днес е подписал и решението, с което се връщат заемите към община Пловдив.

„Виждам, че този мач е решен, а вие сте решили да ми вземете главата. Проблемите, за които говорите са решени отдавна между персонала, ръководството и синдикатите, които касаят увеличаването на заплатите и връщането на ваучерите за храна. Аз заварих болницата с 2.4 милиона дългове и 90 оставки на бюрото ми, но за последните две години, които бяха и във времена на ковид, успяхме да вдигнем болницата на крака, заяви проф. Петров още преди решението за смяната му

По думите му целият проблем се прави от 5-6 човека и не това бил начинът, по който той трябва да бъде сменен, като разбира от медиите за това нещо. 

Доктор Цветан Деведжиев от друга страна каза, че болницата в последната година е раздирана от скандали, в резултат на което са си тръгнали едни от най-добрите специалист не само в тази болница, но и в целия град, тъй като са били несъгласни с политиката на управление на проф. Петров. На тяхно място пък идвали неподготвени кадри, без никакъв опит, които нямало как да заместят напускащите лекари. Въпреки това, те били държани близо до проф. Петров, като той им се отблагодарявал с големи заплати.

Кардиологът заяви, че той продължава да взима 1200 лева заплата, а имало лекари, които се разписват срещу 5000 лева месечно. Също така списъците имало и т.нар. „мъртви души“, които са се водили на заплата в болницата без реално да работят там или поне никой не ги е виждал.

Той се изненада и от твърденията на проф. Петров, че лечебното заведение било с отлични финансови показатели, тъй като всяка седмица в болницата той заявявал, че МБАЛ „Свети Мина“ е пред фалит.

Георги Величков предложи точката да бъде отложена за следващата сесия, тъй като предложението е влязло в извънреден порядък, а общинските съветници нямало как да се запознаят с дадената информация. Веселина Александрова също поиска отлагане, но с мотива първо да се изслуша финансовият контрольор на дружеството. Техните предложения не бяха приети и така се стигна до гласуването, като с 32 гласа „за“ проф. Петров бе отстранен.