Огромно количество фалшиви стикери и различни етикети на различни брандове строителна техника са били изхвърлени близо до река Първенецка, видя TrafficNews след сигнал от бдителен читател. Товарът е огромен , изхвърлени са цели пачки с етикети от брандовете  „Bosh”, „Makita”, DeWalt”, „Stihl” и др. Сред тях има и документи, стокови разписки, фактури и др.

Фалшивите стикери вероятно са били предназначени за китайската техника, търгувана от арменската ОПГ, разбита преди две седмици от Окръжна прокуратура и Икономическа полиция. Като отговорна медия TrafficNews предостави информация и кадри за откритите стикери на Окръжна прокуратура, които разпоредиха незабавна проверка.  Районът е отцепен и там работи Икономическа полиция.

10 пловдивчани бяха  арестувани при мащабната . Престъпната организация е с база в бившия месокомбинат „Милена” в „Коматево” и е действала от няколко години. Измамниците са внасяли инструменти , използвани в строителството, от Китай, след това са ги "ребрандирали", като са им залепвани етикети на квалитетни немски марки и са продавани в онлайн магазини в цялата страна. При обиските, в склада в базата, бе открито огромно количество инструменти.

Групата е оперирала през 4  онлайн магазина, като всеки от тях е свързан с различна фирма. Основен доставчик и на четирите магазина е Геворг Харутюнян.  Topmaistor”  и „Кraft-shop” се водят собственост на фирма „Веле трейд” , чийто управител, според Търговския регистър е майката на Геворг – Карине.  „Мegamaistor” е на фирма „Майстор. Бг” със собственик Мартин Попов, а „Techforman” e на фирма „Юнайтед груп” на Мирослав Стаменов.  Той има и фирма „Тех фор мен”.

Последните данни за печалба на фирмите са от 2021 година, като въпреки обявените от прокуратурата обороти  от  2,5 милиона лева годишно, те са регистрирани по ДДС през 2022 и 2023 г.

Приходите обаче не са били декларирани пред НАП, не са плащани и данъци за тях. Печалбата е била влагана в имоти, луксозни автомобили или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

На 27 януари, Окръжен съд освободи под гаранция девет от общо 10-те арестувани от арменската бригада. След над 10-часово съдебното заседание състав д с докладчик съдия Станислава Бозева реши, че в ареста ще остане само соченият за водач на ОПГ-то 32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян.

Четири дни по-късно Апелативен съд върна в ареста четирима от  освободените и потвърди мярката на соченият за водач на ОПГ-то 32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян. Мартин Попов, Тодор Попов, Панайот Николаев и Мирослав Симеонов се върнаха зад решетките и бяха  задържани още в съдебната зала. Към групата бе привлечен и единадесети обвиняем - счетоводителка, която също е освободена под гаранция.

Разследването продължава. Към момента няма информация кога товарът с фалшивите етикети е бил изхвърлен , но състоянието им показва, че това е станало скоро , защото са абсолютно нови. Те явно са били складирани на друго място , а не в основната база, тъй като още след арестите тя беше запечатана. Там също са открити фалшиви стикери от същите марки.

Възможно е ментетата , които уличават групата, да се изхвърлени между двете мерки за неотклонение, докато част от участниците в ОПГ бяха на свобода. Но е възможно и те да са разтоварени в близките дни от съучастник. Полицията работи по случая и проверява трафика на товарни коли в района.

Очаквайте продължение!

 

Съдът върна в ареста половината арменско ОПГ, появи се и единадесети обвиняемЗаради здравословно и семейно положение част от групата остана с мярка за неотклонение "парична гаранция"

Арменско ОПГ продава китайски инструменти с немски етикети, прибира милиони10 души са арестувани в Пловдив, открит е 3 етажен склад натъпкан със стока до тавана