„16 незаконни сметища са установени в хода на проверката, която траеше до преди една седмица в квартал „Столипиново”. Установихме, че където община Пловдив е поставила контейнери за смет не се използват. Отпадъците, предимно от битов характер се изхвърлят до контейнерите”, това заяви заместник-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Припомняме, че след сезиране на главния прокурор Иван Гешев от пловдивчани, бе разпоредена проверка по реда на надзора за законност, която е била извършена от Окръжна прокуратура-Пловдив. С оглед констатираното от прокуратурата, от днес до 26 март, са предприети мащабни действия за поставяне на контейнери за смет и за цялостно почистване на квартал „Столипиново“.

Гавраилов коментира още, че през края на миналата година, 9 пловдивчани са се обърнали към Окръжна прокуратура – Пловдив, както и към главния прокурор с оплакване във връзка с множество проблеми за жителите на квартал „Столипиново”, сред които и проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването, както и с броя за контейнерите за отпадъци в квартала.

По случая Окръжна прокуратура е разпоредила извършване на проверка по така наречения „надзор за законност”, като сигналът е бил дублиран и към главния прокурор. Така с разпореждане на главния прокурор е изпратен чрез Върховна административна прокуратура до Окръжна прокуратура град Пловдив. 

В резултата на извършената проверка през месец декември, от Окръжна прокуратура -Пловдив, в началото на тази година, е изпратено запитване чрез писмо от прокуратурата до общинската администрация, относно визираните в сигнала проблеми. Писмото е получено на 9-ти януари в Общината в Пловдив, като в това писмо се съдържа и разпореждане на Окръжна прокуратура -Пловдив до общинската администрация за изготвяне на план за работа на администрацията с преодоляване на проблемите от сигнала.

„Оценката, която всъщност ние даваме е на действията на администрацията, като сме установили законосъобразни такива. Не сме установили незаконосъобразни актове на администрацията или актове, които се нуждаят от корекция. Установили сме по-скоро завишени усилия от страна на общинската администрация в насока преодоляване на тези проблеми”, заяви още Гавраилов, като добави, че само след 2019 година сметосъбирането в квартала буквално е утроено в рамките на три години. Ако в другите квартали сметосъбиращата и сметопочистващата  техника влиза по веднъж на ден в този квартал техниката влиза повече от два пъти и това не са празни приказки, коментира още той.

„Всичко върви добре, благодарим много на Общината и на главния прокурор Иван Гешев. В квартала ни започнаха да се случват много хубави неща. Много сме доволни и ще се постараем да си запазим всичко. Вярвам, че от сега нататък нещата ще се променят”, коментира жител на Столипиново.

Започна мащабна акция по почистването на Столипиново след сезиране на главния прокурорСлагат нови контейнери за отпадъци в пловдивския квартал

Директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев заяви, че са поставени 50 нови контейнера, но проблемът е в малките улички, където не може да влиза специализираната техника. Друг дългогодишен пробем е, че казаните обикновенно остават празни, а боклукът се изхвърля на земята.

„В квартала се чисти 7 дена в седмицата, като само за няколко дни са извозени близо 150 тона боклук”, заяви Георгиев.

Анести Тимчев пък коментира, че боклук в Столипиново се изхвърля и от другите райони на града с бусове и камиони от частни лица и фирми като това е причината да се образуват нерагламентирани сметища.

„В хода на проверката установихме, че общинската администрация полага нужните усилия в тази насока.  Установихме, че Общината чрез своите отделни административни отдели, включително чрез ОП „Чистота” и екологичния отдел, както и посредствено използването на ресурса на РИОКОЗ полагат нужните усилия, като при установяване на нарушения  санкционират конкретните нарушители. Използва се и ресурса на МВР, като сме установили, че в местата, където са съсредоточени незаконните сметища, е организирано и видеонаблюдение. В резултат на заснети нарушения се установяват от органите на МВР лицата, които бъдат санкционирани”, заяви Гавраилов, като добави, че винаги има какво да се желае и в тази насока биха могли да бъдат положени усилия от Общината, но се и надява гражданите да засилят самоконтрола си.

Повече по темата вижте тук: