Дни, след публикацията на TrafficNews и предупреждението от Общинския инспекторат, теренът в местност "Ландос", на който бяха изсипани тонове екскременти с неясен произход, е почистен. Преди седмица пловдивчани, които имат обекти в район "северен" сигнализираха, че няколко гондоли са изсипали товара си и в района се носи непоносима смрад. Те бяха сезирали РИОСВ, РЗИ и Инспектората на Общината.

Те предупредиха, че това е екологична бомба, която ще избухне веднага, след като температурите се вдигнат. В съседство има фабрика за безалкохолни и производствени цехове. 

Проверката показа, че теренът, на който са изхвърлени отпадъците, е собственост на Държавен фонд "Земеделие". Той е преотстъпен за ползване на Института по овощарство - Пловдив. Той пък от своя страна го е дал под наем на фирма "Еко Пълдин", която го е спечелила на публичен търг, проведен на 27 март 2023 година. 

На наше запитване , от РИОСВ отговориха, че при тях също е постъпил сигнал, който е изпратен за проверка на кмета на район "Северен" Стоян Алексиев. Копия са препратени до кмета на община Здравко Димитров и Областната дирекция по безопасност на храните. 

От Пловдивския общински инспекторат съобщиха, че са извършили проверка на място и са изготвили констативен протокол. На директора на Овощарския институт  проф. Стефан Гандев е даден срок до 19 май да се погрижи за разчистването на терена от отпадъците. Към този момент не е ясно кой е стоварил екскрементите, тъй като отпадъците са стоварени два дни, преди фирмата наемател да влезе във владение на имота. 

От Овощарският институт са почистили терена много преди крайния срок, даден от общината. 

Назначена е експертиза на съдържанието на отпадъците, тъй като при предварителния оглед е установено , че това са утайки от пречиствателни станции и е възможно да съдържат токсични вещества. 

"Срокът, който сме дали за реакция е 14-дневен и след това ще осъществим контрол" коментираха от РИОСВ- Пловдив. 

Тонове екскременти изхвърлени в терен на Овощарския институт в "Северен"Общинския инспекторат е дал срок за почистването на района, хора които работят там , са категорични, че това е екобомба