Апелативен съд трябва да реши дали присъдата на Милен Василев по делото за убийството на Станимир Иванов – Стамбето ще бъде намалена. Убиецът бе осъден на 13 години от старозагорския Окръжен съд и обжалва присъдата си пред апелативните магистрати в Пловдив. На делото, което се гледаше преди няколко дни, бе проведен искания в предходното заседние разпит на свидетел- братът на обвиняемия. Така магистратите ще вземат решение относно присъдата на Василев, което ще бъде обявено в предвидения от закона срок.

Присъда, която Окръжен съд Стара Загора даде на Василев е 13 години затвор, след като изненадващо обвинението срещу убиеца на Стамбето бе сменено с по-леко такова точно в деня на произнасяне на присъдата. Прокуратурата в Стара Загора квалифицира престъплението  по чл. 116 за предумишлено убийство.  По делото бяха направени няколко психиатрични експертизи, като заключенията на експертите бяха, че Василев не е действал в състояние на афект. Мнението на магистратите обаче рязко се смени и съдебният състав призна Василев за невинен по чл. 116- т.е за предумишлено убийство и за виновен по чл. 115 -  за непредумишлено убийство. 

Убиецът на Стамбето отново в съда! Иска повторен разпит на брат сиВладимир Василев обжалва 13-годишната си присъда в Апелативен съд - Пловдив

Припомняме, че Станимир Иванов, който е с дебело криминално досие, бе  убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. 

Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. 

Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е използвал. Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.   Познати на извършителя  и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.

Петорна експертиза "закова" убиеца на СтамбетоТя е изготвена от варненски психиатри

Балистична експертиза: Вторият изстрел в тила на Стамбето е бил контроленТова опровергава защитната теза на обвинения в убийство лихвар

13 години затвор за убиеца на Стамбето, съдът смени обвинението в посления моментБлизките на жертвата ще обжалват