Повторен разпит на свидетеля Милен Василев по делото за убийството на Станимир Иванов – Стамбето, поиска  защитата на обвиняемия Ина Лулчева. Той се явява единствения сеидетел на случилото се. Искането бе прието от Апелативен съд Пловдив в днешното заседание. Убиецът Владимир Василев бе осъден на 13 години от старозагорския Окръжен съд и обжалва присъдата си. 

Владимир Василев е подсъдим за това, че на 24 март 2021 година умишлено е умъртвил Иванов в офис за бързи кредити в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата,  а убийството е извършено със законно притежаван пистолет на Василев. 

В съдебната зала присъстваха близките на обвиняемия, а още в началото на заседанието адвокат Лулчева направи искане за отвод на целия съдебен състав, като мотивите на адвокатката бяха, че от тяхна страна се забелязва предубеденост. По думите на Лулчева в предходни произнасяния относно мерките за неотклонение спрямо Василев, съставът е приел, че към онзи момент обвиняемият е категоричен автор на деянието.

По думите ѝ магистратите са упоменали, че ако бъде пуснат от ареста може да извърши и “друго” престъпление. “Тоест съдът към онзи момент казва, че престъплението е извършено от моя подзащитен, това категорично представлява предубеденост”, заяви Лулчева .

 Според нея в същото съдебно определение с думата “друго” се приписва извършване на престъпление. Адвокатът посочи, че е пожелала отвод на целия състав във връзка с произнасянето им и в друго дело през 2022 година. По думите ѝ,  тогава мярката на обвиняемия Василев от “домашен арест” е била изменена в “задържане под стража , на основания, които не съществуват в закона. Адвокат Лулчева разказа, че съдът е взел като мотив показния на свидетели, които са посочили , че Василев ги заплашвал, след като бил пуснат от съда да наруши домашния си арест, за да посети зъболекар.

Според защитата,  доводите на апелативните съдии, че изменението на мярката е на база това, че съдът бил предупредил обвиняемия да отиде до зъболекаря и да разговаря само с него,  са неоснователни. Лулчева каза на състава, че разрешението на магистратите не касае свободата на словото, за да се посочи, че не е спазен домашния арест.

Държавното обвинение и защитата на пострадалите лица, заявиха, че не е налице предубеденост от страна на съдебния състав. Такова бе и решението на магистратите. Те намериха искането на защитата за неоснователно, а по думите на съдия Христо Крачолов, на конкретните заседания съдът е обсъждал предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението. 

В съдебната зала присъстваха и близки на разстреляния, като защитата им адвокат Петко Кънев направи искане за допълнителна техническа експертиза на карти от охранителни камери. Той допълни, че ако искането се приеме, ще пожелае вещите лица да изследват звука и разговорите, които са водени и дали са изтривани файлове и на коя дата. Той допълни, че трябва да се установи дали има прекъсване на записи и ако да, за какъв интервала и каква дата.

Последното доказателствено искане на адвокат Кънев бе техническа експертиза на на мобилните телефони на подсъдимия, като от тях той пожела да бъдат извадени кореспонденции от всички мобилни приложения в определен час. “Заключенията биха били от значение за обективната истина”, завърши юристът.

 След като изслуша страните по делото, съдът намери, че не се налага изготвянето на експертизите, пожелани от защитата на частните обвинители. Магистратите допуснаха едното искане на адвоката на подсъдимия, а именно за повторен разпит на свидетел. В хода на делото адвокат Ина Лулчева пожела и изготвяне на съдебно психиатрична и психологична експертиза на починалото лице. По това доказателствено искане съдебният състав заяви, че ще се произнесе на следващото заседание.

Припомняме, че Станимир Иванов, който е с дебело криминално досие, бе  убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. 

Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. 

Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е използвал. Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.   Познати на извършителя  и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.

13 години затвор бе присъдата, дадена от Окръжен съд Стара Загора на Владимир Василев, подсъдим за убийството на Станимир Иванов -Стамбето.

13 години затвор за убиеца на Стамбето, съдът смени обвинението в посления моментБлизките на жертвата ще обжалват

Балистична експертиза: Вторият изстрел в тила на Стамбето е бил контроленТова опровергава защитната теза на обвинения в убийство лихвар

Психиатри за убиеца на Стамбето - стремеж да подчинява другите, склонност към незачитане на нормитеДелото срещу Владимир Василев продължава