Очаква ли ни нова COVID вълна? Може ли „Делта” вариантът да настъпи с бясна скорост у нас? Тези въпроси бяха породени предвид наплива на гастарбайтерите, прибиращи се от Западна Европа към България.

Традиционно месеците юли и август са типични за летните ваканции. С тях идват и мераците на работещите в чужбина да се прибират към родните места.

Сезонът на отпуските и празникът Курбан Байрам напълниха етническите квартали на Пловдив. Десетки коли с чужди регистрации пристигат у нас от Западна Европа. През последните години хиляди жители от Столипиново заминаха за Германия. В махалата  ги наричат "германците". През лятото те се връщат и започва масовите събирания, празници и сватби. 

Махалата вече е пълна с работещи зад граница, разказаха местни жители пред медията ни.

Освен за Курбан Байрам, много от гастарбайтерите се прибират у дома и за специалните семейни тържества като сватби и сюнети.

Наш репортер научи, че в следващия един месец почти всеки ден има по едно или две тържества.

„До края на август, ритуалните домове в Столипиново са пълни. Предимно са сватбите. Много хора чакаха лятото, за да се приберат от чужбина роднините, за да уважат празника”, заяви организатор на сватби от Столипиново.

Бум на пристигащите от чужбина има и за празника Курбан Байрам, който мюсюлманите отбелязват днес. През последните дни стотици нашенци са пристигнали в махалата от Германия, Нидерландия,от Англия. Все от страни, в които в момента се наблюдава бум на болните от COVID-19 и по-специално на такива с „Делта” щама.

Традиционно прибирайки се у дома следват поне два – три дни на срещи с близки и приятели, неспирни социални контакти и семейни събирания. Празникът днес също ще протече със сбирка на цели родове.

Дали завръяането у дома крие риск?

Според РЗИ – Пловдив, в лицето на д-р Аргир Аргиров, рискове винаги има, без значение дали се касае за празник или не. По думите му, тенденцията за прибиране по родните места, е в цяла Европа и в Турция.

„Взети са мерки, за да не се изпусне ситуацията извън контрол. Рисковите зони са определени и спрямо това, към пътниците са изготвят специални изисквания. Идващите от Англия трябва да представят отрицателен ПСР тест, като освен това 5% от пътниците в самолета са подлагат произволно на тестове. Изследват се с бързи тестове дори и ваксинираните. Германия не е още в червена зона, но все пак за пътуващите със самолет се изисква тест”, заяви д-р Аргиров.

Той допълни, че два екипа на Здравната инспекция са на място при пристигане на всеки един самолет на пловдивското летище.  

Припомняме, че от 00,00 ч. на 19 юли български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

От 19 юли в червената зона е и Нидерландия.

Нови правила за идващите от "червени зони" в БългарияВижте какви са промените