Започнаха матурите за учениците от 7 и 10 клас в Пловдив. От рано сутринта пред училище „Душо Хаджидеков“ в центъра се подредиха децата, чийто знания по български език и литература ще се премерят днес. Изпитът на седмокласниците започна точно в 10:00ч., а на десетокласниците час по-рано. 

По-големите ученици влязоха спокойни в изпитните стаи, тъй като от тяхните оценки не зависи нищо. Затова някои от десетокласниците се пошегуваха, че им предстои поредното контролно. Не така стоят обаче нещата при децата в седми клас. Тяхното НВО носи по-голяма тежест, тъй като резултатът им ще ги нареди в желаните класации за гимназии по-късно. 

"Днес, оказва се, родителите са по-притеснени от децата си", закачливо отбелязва учител от ОУ "Душо Хаджидеков".

Последния модул на изпита по БЕЛ отреди на десетокласниците задачата да разкажат за "Дърво без корен" на Николай Хайтов сякаш го прави човек, който не е чел творбата.

140 са училищата в Пловдив, в които се провежда изпита по БЕЛ за седми клас днес. В тях по официална цифра са влезнали 5949 ученици, допуснати до матурите. В тази бройка попадат и 17 деца със специални образователни потребности. Това сподели директорът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова. 

Осигурени са 574 зали, в които за спазване на правилника съблюдават 1930 квестори.

140 седмокласници от Пловдивско са заявили и желанието си да се явят на допълнителен изпит по английски език. Той се провежда за проверка на знания. За тях РУО-Пловдив е осигурило 17 зали с общи 11 училища.

По музика пък искат да бъдат изпитани общо 51 ученици от града под тепетата.

Един единствен ученик от областта ни е заявил желанието си да положи изпит по изобразително изкуство. Такъв обаче не се провежда тук и затова ще се наложи седмокласникът да пътува до Велико Търново. 

Днес в трескава изпитна подготовка са и десетокласниците от Пловдивско. 5274 деца ще бъдат изпитани в направленията на БЕЛ и математика. Те ще бъдат посрещнати от 76 училища, в които ще отворят 535 с 1770 квестори в тях.

Желание да бъдат допълнително изпитани в сферата на Информационни технологии и дигитални компетентности са заявили 61 десетокласници от Пловдив.  77 ученици ще проведат изпити и по английски език. По немски желание са заявили 3-ма, а по италиански – 8.

Припомняме, че  за изпита по Български език и литература за седмокласниците МОН изтегли Вариант 1. Резултатите ще бъдат обявени на 28 юни. Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени. Шест са със свободен отговор.

По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Изпитът за десетокласниците започва час по-рано, в 9 часа. Ще имат тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор. Последната задача е за създаване на текст - резюме, заявление или CV.