Съседските спорове са ежедневие в много жилищни блокове, често без значение от етажността и броя на семействата, които живеят в тях. Не са редки случаите обаче когато скандалите ескалират и не рядко прерастват в агресия. 

Типичен пример за подобен конфликт са отношенията в блок 82 „В” в ЖР „Тракия”.  Драмата започва преди няколко месеца, когато част от живеещите в сградата решават да използват обща стаичка, намираща се под блока. Тя обаче е вече е окупирана от съседът им Любомир, който не им позволява да използват помещението. Според хора от блока същият човек използва ток на блока, който не плаща и не внася съответната такса за помещението.

Г-н Петков смята, че съответното помещение му е отдадено под наем пожизнено. Той би следвало да заплаща сумата от 20лв. на месец, а винаги дава по-малко с аргумента, че за да се отваря вратата на входа се ползва от неговия електромер, а не е така. Към момента съседът ни дължи 135 лева от наеми на въпросната стая, но не ги плаща,” разказа пред медията ни касиерката на блока Теодора, която често има спорове с въпросния господин.

Някои от съседите в блок 82 казват, че беседката пред жилищната сграда се заключвала, а ключът към нея стои в един човек, който го дава на когото реши."Въпреки всеки е дал своята вноска за построяването на беседката, ние нямаме достъп до нея", възмущават се те. Живеещите протестират и срещу поставените видеокамери на входа. Според тях, те са поставени от няколко души от блока, без да е поискано съгласието на останалите. 

Във връзка с това действие е било направено общо събрание, като съседите поискали демонтирането им, но без резултат. През септември месец отново е проведено общо събрание и е била подхваната темата за въпросните видеокамери, но трите лица, отговорни за слагането им, категорично са отказали да дадат достъп до записите на съседите, а камерите и до днешна дата функционират. В ЗУЕС обаче е записано, че за да се предприема този акт, е необходимо да бъде изготвен протокол, подписан от 100% живеещите и всички да имат достъп до записите, а по думите на съседи това не е изпълнено. Хората от блока са подали жалба и до Комисията за защита наличните данни, която е излязла с решение записващите устройства да бъдат спрени.

„Въпросният господин Любомир беше касиер през 2017 още, но тогава всичко беше скрито от нас, не знаехме с какви суми разполага касата на блока. След това пое като касиер Теодора, като тя е много отговорен човек и представя и запознава блока с всяка сума за какво е изхарчена. На нас ни писна да бъдем следени чрез видеонаблюдение против нашето съгласие и да не използваме местата, които се полагат на всеки един от блока”, разказа жена от жилищната сграда.

„Любомир Петков се държи се като собственик на блока”, добавят още от сградата.

Любомир Петров има друго обяснение напрежението в блока. Според него, тормозеният от конкретни съседи е самият той. Мъжът разказа, че е имал скандал със свой съсед, който му отправял заплахи и това е една от причина за поставянето на камерите. Млад мъж от блока обаче твърди, че е бил нападнат с нож в асансьора на входа, за което е подал жалба в Пето районно. Христос се е обърнал към полицията, а в момента води дело срещу Любомир Петков именно заради това опасно спречкване.

 "Относно камерите, те са в разрез с всеки закон, защото самият аз не се е подписвал, че съм съгласен за поставянето им", сподели Христос.

 Темата с видеонаблюдението Любомир коментира, като сигурност за блока, за да се предотвратят кражби. Пред TrafficNews мъжът представи тетрадка, на която има съгласие с подписи на съседи от входа. Някой от тях коментират, че не знаят защо са се подписал и визират, че Любомир постоянно е обикалял с тетрадка за подписи.

Петров отрича обвиненията, че беседката е с ограничен достъп. Твърди, че отказвал предоставяне на ключа за мястото, само ако някой е чоплил семки и е замърсявал. Той добави още, че според него преди месеци някой е нарязал найлона, с който е обвита беседката, като подозира някой от съседите. Относно дължимата сума за стаичката Николай спомена, че се е опитал да си заплати чрез друг съсед, за да не се засича с касиерката и да не стават конфликти, но тя е отказала парите нарочно, заяви Петров. Според него и сегашният кандидат за домоуправител Марин Чонов, стаичката, която Любомир използва е на различен електромер и не вдига цената на общия ток на блока, както твърдят някои от съседите. 

Не знам защо някой ще сигнализира за Любомир. От толкова години живее в блока  и никога не е търсил конфликти  Помага на всеки в сградата, дори и на възрастните жени”, твърди Чонов пред медията ни.  

TrafficNews ще продължи да следи конфликта в жилищната сграда и неговото разрешаване! Надяваме се то да е мирно, без да се стига до ексцесии, каквито случаи наблюдаваме напоследък.