Въпреки, че Върховният административен съд  обяви разкопките на бизнесмена Мирослав Стамов, който прокопа тунел под Главната, за незаконни, пловдивският Административен съд му „спести” 17 000 лева, които той трябваше да плати като глоба за нанесените щети.  На 19 август министърът на културата е издал наказателно постановление , с което на фирма „Миро Трейд” е наложена имуществена санкция. Районният съд обаче отменя санкцията заради „сериозни процесуални нарушения”. От МК обжалват решението пред Административен съд – Пловдив. Съдът потвърждава констатациите на комисията, извършила проверката, но  смята, че процедурата по връчването на акта на Стамов е била опорочена.

Причина за това е, че служителят на Министерството е потърсил по телефона Стамов, за да му съобщи да се яви , за да му бъде връчен акта, но бизнесменът заявил, че е в чужбина и не може да го получи. След това актът е бил съставен в негово отсъствие.

От тук насетне обаче съдът приема за нередовна извършената по телефон покана за съставяне на АУАН и отбелязал, че наказващият орган не е изпълнил задължението си да посочи дата за връчване на акта. Това дало основание на съда да отмени издаденото наказателно постановление.   

Административен съд е втора инстанция по делото и решението му е окончателно.  

Скандалът избухна през пролеттта на 2021 г.,  когато обитатели на няколко сгради на Главната съобщиха , че Стамов прокопава тунели под сградите и разширява подземия. Стигна се до намеса на служители на район "Централен" и полицията, които откриха истински римски катакомби под Главната. 

Археолози и служители на Криминална полиция останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката започна след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миротрейд"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. От районната администрация издадоха Заповед за незабавно спиране на незаконното строителство. Тя бе изпратена до Министерството на културата и Националният институт по паметници на културата, а също така до община Пловдив и РДНСК, тъй като сградата е паметник на културата. 

Стамов бе категоричен, че не извършва изкопни работи , а единствено укрепва пропаднал външен зид, за което има разрешение от Националния институт за паметници на културата. Стамов твърди, че заповедта на кмета Георги Стаменов е незаконосъобразна, а за извършените строително - ремонтни дейности не било необходимо строително разрешение, тъй като извършвал "авариен ремонт". 

В констативния протокол обаче подробно е описано на какво са се натъкнали служителите на общината, а именно изкопи, бетонни стени, бетонни колони, кофраж , армировка и пр. Обектът е строеж, а не СМР с временен характер, твърди съдебно- техническата експертиза. 

Полиция и археолози втрещени от катакомбите, изкопани от Мирослав Стамов под ГлавнатаСобственикът на "Миро мода" и двама от работниците му бяха отведени за разпит