Римски катакомби под Главната на Пловдив! Археолози и служители на Криминална полиция днес влязоха в подземията на няколко къщи на ул. "Княз Александър Батенберг" и останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката идва след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миро мода"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. За проблема медията съобщи още през април, когато собственици на имот на ул. "Отец Паисий" сигнализираха, че Стамов копае в границите на имота им. 

Кой ще спре бизнесмена, който от месеци копае незаконно под Главната в Пловдив?Подземно съоръжение с размерите на бункер се появи в основите на няколко къщи, които вече са напукани и може да се срутят

Комисия от служители на общината, представители на РДНСК и Археологическия музей миналата седмица установи, че се извършват строителни дейности без разрешение и издаде констативен протокол. Очаква се до края на седмицата да бъде издадена Заповед за спиране на незаконното строителство, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Заповедта ще бъде изпратена до Министерството на културата и Националният институт по паметници на културата, а също така до община Пловдив и РДНСК, тъй като сградата е паметник на културата. 

Днес служителите на Криминална полиция отведоха за разпит Стамов и двама от работниците след извършена проверка от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Засега не е ясно дали ще бъде задържан. 

Стамов е категоричен, че не извършва изкопни работи , а единствено укрепва пропаднал външен зид, за което има разрешение от Националния институт за паметници на културата. 

Репортер на TrafficNews обаче влезе в подземията заедно с част от собствениците на сградите на ул. "Княз Александър Батенберг" №5и №7 и разкопките. Съществуващите подземия са разширени съществено, а няколко носещи стени са избити , укрепени са с метални шини и са сложени метални врати. Така подземията на къщите, които освен всичко друго са и паметници на културата, са превърнати в огромен лабиринт. Единият вход на лабиринта е от страната на Главната, а изхода на "Отец Паисий", където Стамов е собственик на голяма необитаема сграда, опакована с винили. Според собствениците на имотите, работници, наети от Стамов през деня копаят заключени в мазетата, а сутрин рано строителните отпадъци и пръстта се изнасят през сградата на ул. "Отец Паисий". 

"Част от носещите стени са компрометирани, има огромни цепнатини. В момента не знаем дали конструкцията не е нарушена. Засегнатите собственици са взели решение да обединят усилията си и да заведат общ съдебен иск към Стамов. "Това не може да продължава така. Къщите ни се рушат, всеки момент може да пропаднат. Това е опасно за хората, които живеят и работят там, опасно е и за минувачите. Спомняте си трагедията в София, когато загинаха две момичета. Трябва ли да се случи трагедия, за да бъде спрян този човек?" пита Мария Стефанова. 

Това обаче е само едната страна на проблема. В подземията са изкопани и вертикални тунели с дълбочина, която стига до 10 метра. А точно там се намира сърцето на Античния Пловдив и част от Римския стадион. В момента никой не знае дали заедно със строителните отпадъци не се изнасят и антични артефакти. 

При огледа археолозите са открили, че в северния край на на подземието на сградата собственикът е копал нерегламентирано и е демонтирал част от външната носеща фасада на сградата до нивото на основата ѝ. Изкопът с дълбочина около 4 метра е достигнал до южния външен зид на съседната сграда, а в дълбочина – до неговата основа. Направен е и сондаж в същото пространство, като е достигнато до вода.

В изкопа са изградени три бетонни стени и две колони, чиито основи са на по-голяма дълбочина от нивото на терена. В профилите между тези бетонни колони археолозите са открили, че са нарушени археологически пластове, в които е имало въглени, единични животински кости, камъни, голямо количество строителна керамика и единични фрагменти от средновековна битова керамика.

В профила на сондажа има два камъка и фрагменти строителна керамика.

Утре огледите в подземията ще продължат. 

 

TrafficNews продължава да следи случая и да ви информира!

Параграф 22! Няма кой да спре бизнесмена, който копае и налива бетон в чужд имот на ГлавнатаДокато бюрократичната машина се завърти, строителството продължава на пълни обороти