Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив по случай 24 май. Той изнесе слово  на площада пред Хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя. Преди държавния глава реч изнесе и кметът Здравко Димитров.

„ Светите братя бяха признати за покровители на Европа.Това е още едно основание, че нашето място сред европейските народи не е случайно,  като имаме бъдеще, основано на славно минало. Често говорим за свободата на словото, но все по-малко за силата и отговорността към него. Мъдростта идва с него, а единственият начин да оцелеем е то, в побъркания ни виртуален свят”, каза Здравко Димитров.

Президентът заяви, че ако запитаме българите кой е най-обичайният и чакан празник, то единодушно всички ще кажат, че това е  24 май в спонтанен отговор.

„Това е Денят на чиста и светла радост, Денят на българската азбука, който ни събира край храмовете на българския дух. Виждаме портрети навсякъде на възрожденци, просветители, будители – рицари на знанието.

Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Както през решителните събития на българското възраждане, така и в битките за църковната и политическа независимост, доказва го и днес в полето на културата, изкуството и гражданската смелост”, заяви президентът.

След молебена от Митрополит Николай ще започне и шествието.

Очаквайте подробности!