Нашата южна съседка впечатли с ниските цени на плодовете и зеленчуците.

Не само плажуването в Гърция е много по-евтино от това у нас. Такова е положението и с хранителните продукти. Това става ясно от публикация на композитора Вида Пиронкова.

Пиронкова е озаглавила публикацията си във Фейсбук по следния начин: "Фотографски репортаж - доклад от моето журналистическо проучване на цените на пазара в Гърция!".

Популярната композиторка е споделила снимки, които показват какви са цените на различни хранителни продукти в Гърция. Стигаме до извода, че хранителните продукти там са по-евтини, отколкото в България и разликите са драстични.

Например в Гърция краставиците са 1 € за килограм, става ясно от снимките на Пиронкова, а у нас - 4,68 лв. за кг. по данни на информационния портал за наблюдение и сравнение на цените.

Подобно е положението и при доматите. В Гърция се продават за 1,20 €, а в България - 4,08 лв. за кг. - отново по последни данни на информационния портал за наблюдение и сравнение на цените.

Яйцата пък са между 17 и 23 € бройката. Патладжаните - 1,23 €. Лимоните - по 1 евро килото.

Ето какво написа още Вида Пиронкова:

"Уникални цени (както обичаме да употребяваме тази дума за щяло и нещяло)! И на всичките тези благини, гърците пак са недоволни и им е скъпо! Поканих всеки, който срещнах, да дойде в България и да си напазарува обилно, но като им разказах за нашта "евтиния", ми казаха: Евхаристуме пара поли! Ден телуме! Насте кала ке на проспатите на епивиосете (дано да сте добре и се опитайте да оцелеете)!

Айде, стин ямас.... а, забравих, гаврътнах и едно узаки с Нико в местното кафенио, което е само за безпризорни мъже и дядовци! Както винаги, бях единствената жена, може би щото имам 4 топки открай време!".

Потребител на Фейсбук отбеляза в коментарите под поста, че въпросните цени са били от предишни години. Вида обаче категорично заяви: "Да, добре, ама друг път! Цени отпреди половин час!".

"Боже, къде сме ние!? Бедняците с най-богатата земя?", коментира Маргарита Калинова.

"Очевидно има нужда от промяна у нас, не у тях (и у тях, всъщност, но си е тяхна работа). В събота е денят за размисъл по тези въпроси", добави Антон Златарев.