Следователи проверяват всички досъдебни производства, по които е работил 32-годишният разследващ полицай Ненсислав Велчев, който е задържан за присвояване на голяма сума пари, иззета като веществено доказателство. Предстои да бъде направена ревизия на всички дела, тъй като е възможно да липсват и други веществени доказателства. 

Велчев бе арестуван, след като е установено, че е присвоил 26 000 лева. Сумата била иззета като доказателство при досъдебно производство на Икономическа полиция. В началото на ноември 2021 година служителят я изискал от трезора на отдела и така и не я върнал. 

Впоследствие, след като досъдебното производство е било прекратено,  наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Пловдив с постановление разпоредил връщането на парите собственика им. Полицаят не върнал сумата и давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор. На 22 май 2023 г. Велчев е напуснал системата на МВР по собствено желание. На колегите си заявил, че ще се мести да живее в чужбина със семейството си и имал няколко проекта, с които щял да се занимава. 

Междувременно обаче липсата на парите е била установена и бившият дознател е бил призован в сектор „Икономическа полиция“ да даде обяснения.  Вместо това, на 30 май 2023 г., той се опитал да напусне страната , като си купил самолетен билет за Холандия. Засечен е на летище София, където е задържан.  Днес, с постановление на наблюдаващия прокурор, Ненсислав Велчев бе задържан за срок до 72 часа. 

На този етап не е ясно какъв е мотива Велчев да присвои парите и за какво ги е похарчил. Колегите му са изненадани от случилото се. Полицаи подозират, че въпросната сума не е единствена и той е дължал по-големи суми. "Тази сума е могло да бъде възстановена с помощта на приятел или чрез кредит. Но ако той е натрупал по-големи задължения, е бил притиснат от обстоятелствата", коментират полицаи. 

Ненсислав Велчев има семейство и малко дете. Баща му е бил данъчен служител. 

Разследването на случая продължава. 

Според дългогодишни служители на Областната дирекция срамният казус е прецедент, но в същото време не е изненада предвид процесите, които развиват в пловдивската дирекция, а и в МВР през последните години. Контролът е занижен, ръководни постове се заемат от некомпетенти хора, а качеството на работа в много случаи не е заводолително. "Тепърва ще ставаме свидетели на подобни случаи" , прогнозират те. 

 

 

Срам! Разследващ полицай от ОД МВР - Пловдив открадна 26 000 лева - веществени доказателстваДознателят се опитал да избяга в Нидерлания, но е заловен на летище София