70 000 лв. за изготвянето на проект за ремонт на Братската могила одобри Общинският съвет. Идеята е емблематичният паметник да се върне към живот и да бъде възстановен, за да посреща  туристи.

„Предвиждаме окабеляване, художествено осветление, за да бъдат представени скулпторните композиции. Трябва да има пространство за обслужване на туристите, санитарни възли. Този ремонт трябва да се случи през 2025 г.”, разказа зам.-кметът Пламен Панов.

Вече има готово геодезическо и архитектурно обследване, което бе изготвено преди месец.

Той допълни, че ще бъде спазена традицията за конкурс, в рамките на който ще се проведе и дебат за бъдещето на Братската могила като функции. Част от заданието на този конкурс ще бъде  и площадното пространство отпред, което да бъде използвано за културни събития.

Панов припомни, че заедно с предходния районен кмет на „Западен” Димитър Колев са предприели действия по монтиране на видео наблюдение, а монументът бе изцяло пребоядисан, за да се заличат вандалските прояви. В резултат на това набедите на графитърите  намаляха.

Мемориалният комплекс е изграден по проект на скулптора проф. Любомир Далчев и архитектите Любомир Шинков и Владимир Рангелов. Монументът символизира тракийска могила, а погледнат отгоре наподобява стилизиран каменен венец. Дългата 90 м скулптурна композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска власт, Съединението на България, Септемврийското въстание и антифашистката борба. В средата на паметника е горял "вечен огън".