Редуващите се слънце и дъжд превърнаха склоновете на хълм Бунарджика в огромна плантация от кактуси. Бодливковците са цъфнали с разкошни жълти цветове и са навсякъде - по скалите, край камените стълби, по пътеките, които прорязват красивия хълм. Могат да бъдат открити от всички страни на тепето, достатъчно е само да мръднете леко встрани от основните пешеходни алеи. 

Кактусите са от вида Опунция (Opuntia) и през месеците май-юни обикновено цъфтят с разкошни, сладникаво ухаещи, жълти цветове. Плодовете им са известни като бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмно червен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца. Вкусът му е сладък, а ароматът- свеж, напомнящ на диня.

Плодът има ниско съдържание на калории и натрий. Една средно голяма бодлива круша съдържа около 40 калории. Тя е отличен източник на витамин С и фибри и доказано помага за регулиране на нивата на кръвната захар, както и като диуретик и антихеморагично средство. Преди появата на антибиотиците и ваксините, този плод е използван за лечение и на вирусни инфекции.

Не ги пипайте без ръкавици, защото дори и при леко докосване по ръцете ви ще останат десетки трънчета!