Президентът Румен Радев не даде ясен отговор кога ще продължи процедурата с връчването на рулетката на мандатите, както и на коя партия ще даде третия.  На въпрос кога ще връчи вторият мандат, той отговори с въпрос:

„А кога българския парламент ще актуализира бюджета? Това е  основната причина за  свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. Не може по безотговорен начин  да се постъпва към българските граждани, предвид наближаваща ковид криза. Трябват средства за бизнеса,  за здравеопазване, за подпомагане на българските граждани. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и да се види кой сее хаос и кой работи”, каза президентът. Той заяви, че планира да  направи нови консултации с партиите и тогава ще прецени кога и на кого евентуално ще връчи третия мандат. Първо той искал да чуе идеите на партиите как ще съставят правителство.

Президентът коментира и подкрепата, изявена от Слави Трифонов, че ИТН го подкрепя за втори мандат. Радев благодари за това, но каза, че с Илияна Йотова очакват подкрепа от всички почтени граждани и организации.

За пореден път той каза, че не би искал да говори за нови избори преди да се изчерпат всички опции. Упрекът му отново бе срещу поведението на партиите.

„Неведнъж съм казвал, че партиите трябва да осъзнаят своята отговорност. Служебното правителство показа, че може да има единодействие на хора от различни политически хоризонти. Не виждам партиите да го следват, крайно време е да изоставят настрана своите политически разделителни линии и да върнат цивилизования тон.  Когато политиците изричат остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят хиляди избиратели, които искат свобода, справедливост, доходи, сигурност…”, каза президентът. На въпрос каква оценка ще даде на политическите процеси в момента, Радев отговори: „тук по-правилна оценка биха дали психолози.

Радев отново призова партиите да смекчат тона, тъй като неизбежно ще трябва да седнат на една маса за съгласие и коалиция.

„Опитът да се формира правителство на малцинството катастрофира, трудно ще стигнем до такъв модел, нека вървим към изпитаните модели на управление чрез коалиция”, каза Радев. Той допълни, че не е естествено служебното правителство да става редовно, излъчено чрез партия, тъй като то не може да тяхно наследство, а партиите имат достатъчно кадрови потенциал.

„Избори 2 в 1  е срещу философия на българския конституционен модел. Но този парламент трябва да насрочи избори за президент, иначе изпадаме в конституционна криза”, каза президентът.