Продължават протестите срещу кариерата в Белащица. Жители на селото и тази сутрин изразиха недоволството си и блокираха пътя на камионите, които извозват инертни материали.

Местните обявиха едноседмичен протест, като вчера направиха и жива верига, заради кариерата над селото.

Според тях въпреки изтеклия концесионен договор, депото за добив на инертни материали продължава да работи.

Припомняме, че протестиращите се обявяват против допускане на тежка техника и извозването на скална маса от кариерата, настоявайки за окончателното прекратяване на дейността там. Освен това местните искат незабавно включване на двата водоизточника във водопреносната мрежа в Белащица.

От ИК настояват още за незабавна процедура по входиране на санитарно охранителна зона на третия водоизточник в района на кариерите.

В момента не само живеещите в района, но и Община „Родопи“ очакват отговора на две ведомства, които обаче продължават да мълчат. Както TrafficNews информира, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите все още не са дали становищата си за кариерите над Белащица. След като на 21 април получиха спешно писмо от Общината, те трябваше да дадат компетентното си становище по въпроса на какво правно основание „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им. 

Припомняме, че по същата причина в края на април се проведоха серия от протести на местни и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Преди обявяването на този протест, инициативният комитет за борба с дейността на кариерите бе организирал среща с жителите на Белащица. На нея се предвижда да бъдат обсъдени намеренията на фирмите за удължаване на концесията на 15 и 25 години, както и дейността по извозване на придобит инертна маса, посочиха оттам.  Предвижда се срещата да се състои в петък (20 май) от 18:30 ч. в Народно читалище „Просвета“ в Белащица.

От ИК се извиняват на всички шофьори като допълват, че до изпълнение на техните  искания, ще се наложи използването на обходни маршрути