„Писна ни! Наистина ни писна от това да сме без работа, да нямаме клиенти, същевременно да плащаме огромни наеми и сметки, а насреща да не виждаме нищо!”. Това коментираха пред репортер на TrafficNews пловдивчани, излезли да протестират заради продължителния ремонт на Брезовско шосе.

Протестиращите търговци блокираха кръстовището на ул. „Брезовско шосе“ с бул. „Северен“ тази сутрин, като движението в района бе преустановено от 8:00 до 10:00 часа.

Десетки хора се събраха, за да изразят недоволството си от факта, че оборотите им са намалели с около 60%, а краят на тази сага скоро не се вижда. Това е втория протест в рамките на 10 дни, който организират потърпевшите.

„Заради това, че пътищата в района са разкопани, гражданите избягват да минават от тук. Поради тази причина ние работим на загуба като физически магазин и се надяваме само на печалбите от онлайн продажбите, но те не са достатъчни, за да покриваме разходите си”, коментира Яна Йорданова, която е собственик на магазин, намиращ се в търговиите на Брезовско шосе.

Част от протестиращите, които пътуват с градския транспорт също изразиха недоволството си от непрестанното променяне на разписанието и маршрутите на автобусните линии, които превозват гражданите, работещи в обектите в района.

„Буквално вървим с километри, за да стигнем до работа. Няколко пъти променяха маршрутите на линии 15 и 9, а на нас ни вършат работа само те. Последната спирка, на която спират е на два километра от работното ми място”, коментира служител на склад за мебелни стоки.

Румен Лемберов, който е ръководител на проекта в Община Пловдив заяви, че от Археологическия музей са уверили, че строителните дейности ще бъдат възстановени от 1 април 2023 година, като добави, че изработеният преди повече от 10 години проект не е имал археологично обследване.  

Припомняме, че ремонтът започна още през 2021 година, като участъкът беше затворен до края на 2022 година. Причината за това станаха откритите археологически находки и липсата на финансови средства, допълнителни пари за фирмата изпълнител и невъзможност за извършване на проучвателни дейности през зимата.

Работата по обекта няколкократно беше замразявана, а сега има удължаване на срока за приключване на дейностите. 

След цялостното разкопаване на шосето строителните дейности забуксували и забавянето към днешна дата е повече от 350 дни от крайния срок на изпълнението. Търговците, чийто бизнес е изправен пред фалит, събират протестна подписка, а тази сутрин излязоха и на спонтанен протест.

Над 500 са засегнатите обекти на търговците, чийто бизнес е изправен пред фалит.